10 zile cu si despre Muzeul Taranului Roman

Iubitorii artei populare religioase, turistii straini aflati in trecere prin Bucuresti sau pur si simplu curiosii au venit cu totii la Zilele Muzeului Taranului Roman, desfasurate intre 10 si 19 septembrie. Seria de manifestari a fost dedicata implinirii a 20 de ani de existenta a MTR.

In cele zece zile dedicate MTR, vizitatorii au avut ocazia de a se intalni cu icoana pe sticla sau pe lemn de la targul iconarilor si de a-si reaminti ca simbolul crestin – crucea, desi se afla in stransa legatura cu suferintele Mantuitorului Iisus Hristos, prin maiestria artistilor populari, poate capata intelesuri si valente noi, fara a se departa de credinta strabuna. Cu flori pictate pe ele, cu rugaciuni ale sfintilor scrise sau pur si simplu sculptate pe ele, crucile s-au transformat in obiecte cu valoare artistica, nu doar religioasa.

O expozitie de cruci de piatra a completat seria evenimentelor Zilelor Muzeului Taranului Roman, ea a fost dedicata sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci de pe 14 septembrie si a reunit o serie 14 cruci aduse din cimitirele diverselor parohii din judetul Buzau, de unde a fost achizitionate si expuse inclusiv un atelier de pietrar si niste strane de biserica.

Zilele Muzeului Taranului Roman au mai cuprins o expozitie consacrata obiectelor artizanale din piele, intitulata Furga Murga, o expozitie dedicata constructiilor contemporane norvegiene, gazduita de sala Irina Nicolau a MTR pana pe 17 octombrie, un Festival al degustatorilor de film si arta culinara desfasurat intre 17 si 19 septembrie plus un concert sustinut de grupurile Iza si Ardealul.

Alice-Claudia Gherman