Aflat de curand in tara noastra, directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca „Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015”.
Din acest motiv, presedintele AOAR, dl. Florin Pogonaru , impreuna cu vicepresedintii Dan Voiculescu, Constantin Savu, Vasile Baltag, Constantin Bostina si Cristian Parvan – secretar general, au expus in cadrul conferintei argumentele pentru care oamenii de afaceri din Romania nu sunt de acord cu amanarea adoptarii monedei euro.
Mediul de afaceri sustine adoptarea monedei euro atat pentru a asigura conditii concurentiale mai echitabile in raport cu competitorii europeni, dar si ca o garantie a limitarii in urmatorii ani a adoptariii de masuri populiste care pot produce derapaje macroeconomice grave, ce pot intarzia sau afecta semnificativ competitivitatea companiilor romanesti pe piata europeana.
AOAR apreciaza adoptarea monedei euro ca fiind programul economic cel mai coerent si mai dezirabil pentru Romania, in procesul ei de convergenta social economica spre media europeana.
AOAR sustine respectarea calendarului asumat de Guvern prin Planul de Convergenta transmis Comisiei Europene in martie 2010, calendar asumat si sustinut de BNR.
AOAR sustine ca adoptarea euro trebuie asumata deschis si echivoc de catre toate partidele politice, masurile de natura economica necesare indeplinirii criteriilor de la Maastricht neputand fi promovate fara o intelegere profunda a avantajelor pe care le-ar avea Romania in momentul adoptarii monedei euro. Exista evident si dezavantaje care trebuie cunoscute si dezbatute public, cum ar fi: importanta nivelului de productivitate din tara noastra comparativ cu media europeana ca fundament al cursului de schimb ce va fi adoptat la momentul adoptarii monedei euro. De aici si importanta cresterii productivitatii muncii si a cresterii rapide a calificarii fortei de munca.
Este de dorit initierea si dezbaterea publica, larga si transparenta , a implicatiilor adoptarii monedei euro, pentru a asigura atat informarea si pregatirea companiilor cat si a cetatenilor romani. Experienta altor state a demonstrat ca adoptarea euro este un succes in masura in care toti cei implicati , autoritati, firme si populatie, inteleg cat mai bine implicatiile unei asemenea decizii majore.