“WHEN JAZZ MEETS BRAZIL” s-a intitulat cel de-al doilea concert pe care muzicienii l-au sustinut la “Le Théatre” si care va fi urmat de altele din seria “Autumn Leaves”, dar cu alte teme. Actrita si cantareata de jazz Irina Sarbu a inceput la numai 5 ani sa studieze pianul, instrument “de care nu s-a despartit decat atunci cand am hotarat sa aleg un alt drum, acela de actrita“.
A absolvit Liceul de Muzica “George Enescu”, clasa pian (prof.Gabriela Enasescu), pasiunea pentru muzica mostenind-o de la mama ei, care a studiat vioara si a absolvit Conservatorul la Cluj. “Mama avea o mare pasiune pentru opera. De mici ne lua, pe mine si pe sora mea – este violonista, la spectacole, asa ca am crescut intr-un mediu propice unei dezvoltari muzicale“ – marturisea Irina. Pe langa pasiunea pentru muzica, Irina Sarbu si-a dezvoltat si pasiunea pentru teatru si a hotarat sa dea admiterea la UNATC, la sectia actorie… Din dorinta de a-si schimba viata, intuind ca nu va ajunge un o mare pianista.
A absolvit in 2006 la clasa prof.George Ivascu si Doru Ana cu musicalul “Cele doua orfeline” si nu a uitat niciodata ca “actoria este un full time job”. Cu rolul “Maestrul de Ceremonii/Povestitorul” din musicalul de Eugen Mirea si H. Malineanu (regia George Ivascu), Irina Sarbu a obtinut Premiul Special al Juriului si Premiul pentru Debut. A jucat la Teatrul National Bucuresti, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”, Teatrul Bulandra si Teatrul “Marin Sorescu” din Craiova.
Pasiunea pentru mzica de Jazz o datoreaza fostului sau coleg de liceu, Andrei Tudor, fiul compozitorului Ionel Tudor si al textierei Andreea Andrei. Purta mereu castile pe urechi si spunea “Ascult jazz”. Dupa ce a ascultat cateva casete, Irina s-a indragostit iremediabil de jazz, amintindu-si ca atucni cand era mica studia cu mare placere cateva partituri de voce si pian din musicaluri pe care le gasise ratacite prin casa.
A debutat in…jazz in 2002 la Radiodifuziunea Romana la emisiunea “Povestiri din studioul artelor” unde a cantat trei piese in duet cu Andrei Tudor. Regretata Anca Parghel, pe care a cunoscut-o in 2005, i-a fost mentor Irinei care a cantat cu aproape toti instrumentistii de jazz – Puiu Pascu, Marius Mihalache, Mircea Tiberian, Ciprian si Tudor Parghel, Marius Vernescu, Alin Constantiu sau Sorin Romanescu. “Imi place jazz-ul pentru ca totul se intampla pe loc, la cald, e ca o continua surpriza si o imensa bucurie”.
Oana Georgescu