Pantofarul – Meserie si traditie

Valentin Frunza, mesterul pantofar originar din Basarabia, celebru in Europa si-a prezentat pentru prima data la Bucuresti colectia de incaltaminte, excluziv masculina, confectionata manual. El a explicat cum se realizeaza un pantof Valentin Frunza&Co pornind de la piciorul propriu si mai ales cum trebuie sa tinem cont de interpretarea originala si in alegerea modelelor clasice de pantofi precum emblematicii Oxford, elegantii Derby, clasicii Balmoral si modernii Loafer.

Peste 150 de operatiuni pentru un pantof

Mesterul pantofar ne dezvaluie o parte din mestesugul sau, prezentand procesul de creare a pantofilor si materialele din care este realizata colectia. Dealfel, pe parcursul prezentarii sunt prezentate cateva perechi de pantofi in lucru, aflati in diferite etape ale procesului de creatie. Se spune ca, pana cand un pantof prinde forma si caracter propriu, Maestrul Frunza face peste 150 de operatiuni, pas cu pas, utilizand tehnici imbunatatite si duse pana la perfectiune de generatii. Dealfel, mestesugul l-a deprins de la tatal sau. Practic, intreg procesul dureaza minimum trei saptamiini si necesita multa indemanare, rabdare, maiestrie, dar si pasiune.

La 16 ani, si-a facut prima pereche de pantofi

Valentin Frunza a inceput sa invete meseria de cizmar in atelierul din curtea casei sale unde lucra sau il ajuta pe tatal sau, dar si de la Vasile Cirpa, mester la fabrica de incaltaminte din Chisinau Zorile. La 16 ani mi-am facut prima pereche de pantofi singur, fara ajutorul tatalui meu. A fost un Derbi din piele intoarsa de culoare maro. Mai tarziu, din cartea unui mester din Budapesta am aflat metoda traditionala de coasere a pantofului cu talpa din crust vegetal. Pantoful cusut este mult mai trainic, mai rigid si cu un aspect clasic impecabil. Folosesc doar aceasta metoda si fac pantofi de la inceput pana la sfarsit fara ajutorul masinilor sau altor mesteri.
Atat pantofii, cat si ghetele si chiar cizmele create de Valentin Frunza poarta amprenta personalitatii masculine desavarsite si confera o reinterpretare moderna si totodata distinsa a luxului veritabil.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros