Start-ul celei de-a II-a editii a maratonului caritabil Wings for Life World Run se va da in Bucuresti pe 3 mai, ora 14,00 (ora Romaniei) sub sloganul Alearga pentru cei care nu pot. Mult-asteptatul eveniment a fost prefatat de o conferinta de presa gazduita de sala Amfiteatru a COSR la care au participat cei opt Ambasadori Wings for Life World Run. Cursa va cuprinde 6 continente, 35 de tari si peste 35.000 de alergatori. Anul trecut s-a alergat, cumulat, o distanta echivalenta cu de trei ori circumferinta Pamantului.
In 2014, cei 50.110 participanti au strabatut 780.580 kilometri, strangandu-se fonduri in valoare de trei milioane de euro, care au fost directionate in domeniul cercetarii afectiunilor maduvii spinarii. Niciodata, in istoria sportului nu a mai avut loc un astfel de eveniment. In Romania castigatori au fost atletii Eugen Sorop, care a alergat 58,8 kilometri si Liliana Danci, 39,90 kilometri.
Ambasadori pentru o cauza nobila
Interlocutori au fost Alin Petrache, presedintele COSR, atletii (specialisti in maraton si curse extreme) Andrei Rosu, Alexandru Corneschi, Paul Dicu si Toma Coconea, fostul campion mondial de parasutism Alexandru Nicolau, prezentatorii TV Mihaela Radulescu, Dani Otil si Daniel Osmanovici, alaturi de fostul rugbyst George Balta, care, dupa ce a suferit un accident in 2007, a ramas imobilizat intr-un scaun cu rotile. Au fost prezente si Laura Badea-Carlescu, campioana olimpica la floreta, alaturi atletele campioane Violeta Beclea-Szekely si Ionela Tarlea, proaspata mamica. Un motiv in plus pentru Alin Petrache sa promita ca se va stradui sa aduca la start o serie de campioni si medaliati olimpici romani din diverse sporturi.
Alergam toti pentru aceeasi cauza nobila – a spus Mihaela Radulescu. Stiu ce inseamna sportul, ce inseamna o competitie. Am fost campioana la gimnastica ritmica, imi place sa alerg impreuna cu baiatul meu…. Prima data am vrut sa alerg de dragul de a-mi invata copilul ce inseamna o competitie, ce inseamna un maraton. (…) Wings for Life e cel mai frumos maraton la care am participat. Acum va fi o noua provocare pentru mine.
Anul acesta, in premiera, vor putea participa la cursa si persoane in scaune cu rotile. Ma bucur ca la editia din acest an se permite participarea in scaune cu rotile. Ma antrenez de o saptamana si voi continua pregatirea pana in preziua concursului – a adaugat George Balta, fostul rugbyst care, desi obligat sa traiasca in scaunul cu rotile dupa un cumplit accident survenit chiar pe terenul de sport, a spus ca nu si-a pierdut speranta ca se va vindeca intr-o buna zi. Sper sa alerg macar 9 kilometri si sper ca medicina va scoate ceva. Pentru asta lupt, sa fiu iar pe teren. Daca nu sa joc rugby, macar sa duc apa baietilo….
Sportul e vital pentru viata oricui – a concluzionat Daniel Pisica, comisarul cursei, el insusi un sportiv innascut, un atlet de exceptie.
Cei care doresc sa participe la maratonul care are ca scop strangerea de fonduri pentru cercetarea in domeniul afectiunilor maduvei spinarii se pot alatura uneia dintre echipele Ambasadorilor Wings for Life World Run: Alin Rosu, Paul Dicu, Toma Coconea, Alexandru Corneschi, Mihaela Radulescu, Daniel Osmanovici, Dani Otil, Alexandru Nicolau si George Balta.
Pe 3 mai, START in Cursa Vietii
La Bucuresti, la fel ca in intreaga lume toti participantii — cei in scaune rulante si alergatorii — vor lua startul pe 3 mai, la ora 14,00 (ora Romaniei) – ora 11 UTC si vor fi urmariti de Masina Oficiala de Finis. Atuni cand masina depaseste un concurent, pentru acesta, cursa a luat sfarsit. Wings for Life World Run este singura cursa in care linia de finis te… urmareste pe tine. La 30 de minute dupa start, Masina Oficiala de Finis pleaca in urmarirea participantilor si accelereaza gradual. Daca alergi lejer si te bucuri de peisaj, masina te poate ajunge dupa aproximativ 10 km. Daca esti ultra-maratonist, sportive de performanta s-ar putea sa alergi mai mult de 75 de kilometri. Practic, nu exista linie de finis traditionala si nu exista o distanta sau un timp prestabilite. Cursa din Bucuresti va avea loc pe DN3-DN3A, pe o distanta de aproximativ 100 km.
Wings for Life World Run este o cursa de alergare cu totul si cu totul deosebita. Are un format unic ce reuneste concurenti de pe 6 continente si are un scop cat se poate de nobil. Intr-o singura zi, in exact acelasi timp, zeci de mii de participanti din peste 33 de tari vor lua startul intr-o cursa globala cu un singur invingator si o singura invingatoare, dar care alearga pe 35 de trasee din toata lumea, printre care si in Romania. Castigatorii globali sunt ultima femeie si ultimul barbat ramasi pe oricare dintre cele 35 de trasee.
Alergatorii pot lansa provocari sau isi pot face echipe globale. Chiar si sportivii profesionisti au pus bazele propriilor echipe.
Pentru prima data vor putea participa si concurenti aflati in scaune cu rotile. Wings for Life World Run va fi un eveniment pentru toata lumea. Ne bucuram, ca in 2015, putem avea alaturi si oamenii imobilizati in scaune rulante. Participantii vor concura in scaune rulante normale. Bineinteles, ne-am fi bucurat sa vedem si scaune rulante de competitie sau biciclete de mana pe traseu, insa acestea sunt mult prea rapide pentru formatul cursei noastre, iar siguranta concurentilor nu ar fi putut fi garantata – spunea Anita Gerhardter, CEO Wings for Life.
Cel mai important este insa faptul ca toate fondurile incasate (inclusiv valoarea integrala a taxei de inscriere) sunt donate pentru a finata proiecte de cercetare in domeniul leziunilor coloanei vertebrale. Anual, 250.000 de oameni sufera accidente si traumatisme medulare. Wings for Life este o fundatie non-profit a carei misiune este gasirea unui tratament pentru vindecarea leziunilor maduvei spinarii. De la infiintarea in 2004 pana in prezent, fundatia a finantat peste 110 studii de cercetare in institutii de renume precum Harvard Medical School, Cambridge University sau Charite Berlin. Pentru progresul cercetarii afectiunilor maduvei spinarii, Fundatia Wings for Life si Fundatia Christopher&Dana Reeve au anuntat ca si-au unit fortele pentru a extinde munca doctorului Susan Herkema. Parteneriatul va permite echipei de cercetatori sa continue cu un studiu clinic promitator, programat sa inceapa la jumatatea anului 2015. Leziunile maduvei coloanei vertebrale se poate intampla oricui. Toata lumea se afla la o cazatura sau la un pas distanta de un accident care iti poate schimba viata. Si nu exista destule investitii in cercetarea acestei afectiuni. Trebuie sa strangem bani pentru a finanta cei mai buni cercetatori care vor aduce o diferenta reala in viata oamenilor – spunea Colin Jackson, fostul recordmen la 110 metri garduri, directorul international al cursei.
Ca organizator oficial al Wings for Life World Run in toate tarile participante, Red Bull va poate asigura ca intreaga suma acumulata prin sistemul de plati European Merchant Services (EMS) va ajunge direct la fundatia Wings for Life.
Dietrich Mateschitz l-a desemnat pe Daniel Ricciardo in pole position la Wings for Life World Run, pe 3 mai
Dietrich Mateshitz, fondatorul Red Bull si Wings for Life, l-a surprins pe tanarul pilot Daniel Ricciardo, oferindu-i numarul 1 de concurs, pe care il pastrase special pentru el. A fost cu siguranta un moment special si o mare surpriza pentru mine, a spus aceste. Apreciez mult si abia astept sa iau parte la Wings for Life World Run pe 3 mai. Sper sa se alature cat mai multi oameni pentru a ajuta la vindecarea afectiunilor maduvei spinarii. In motorsport, Daniel a dovedit ca are tot ce trebuie: viteza, curaj si o doza generoasa de talent pentru a contribui la succesul echipei Infiniti Red Bull Racing. De data aceasta, superstarul in ascensiune al Formulei 1 este pregatit sa accepte o provocare noua, care implica fuga de o masina, si nu urmarirea ei. Personalitati sportive internationale si celebritati din toata lumea au participat la Wings for Life for Run, obtinand si statutul de ambasadori: ultra-alergatorul austriac Christian Schiester, campioana europeana a concursului Ironman Camille Pedersen, schiorul Luc Alphand, top-modelul si prezentatoarea TV din Chile Javiera Acevedo, campionul olimpic Aksel Svindal sau pilotii de Formula 1 Mark Webber si David Coulthard.
Castigatorii Wings for Life World Run Romania au ales sa alerge tot in tara noastra
Castigatorii editiei locale din 2014, Liliana Danci si Eugen Constantin Sorop puteau alege orice locatie de pe mapamond unde sa alerge pe 3 mai 2015, acesta fiind premiul oferit de organizatori. Cei doi au ales sa ramana in Romania si sa alerge alaturi de romani pentru o cauza nobila. Pentru mine, a alerga in Romania, pentru o astfel de cauza, este o onoare. Wings for Life World Run a fost singura competitie in care mi-am dorit sa termin ultima… Sper sa fim in numar cat mai mare, pentru ca numai asa avem sansa sa le dam o speranta celor imobilizati intr-un scaun cu rotile, a spus Liliana Danci, care a alergat 39,03 kilometri.
Am ales sa alerg tot in Romania pentru ca alaturi de mine vor fi prietenii si familia. Unii dintre ei vor fi alaturi de mine, pe traseu, altii ma vor sustine de pe margine. Nicaieri nu te simti mai bine ca acasa, a afirmat Eugen Sorop, care a alergat 58,86 kilometri.
Anul trecut, plutonul vedetelor a fost condus de Toma Coconea, care a alergat aproape un maraton – 40,5 kilometri, urmat de Andrei Rosu cu 32,54 kilometri; Dani Otil a fost foarte aproape de a termina un semimaraton, cu 20,68 kilometri, iar Mihaela Radulescu a reusit sa alerge 8,5 kilometri. Daniel Osmanovici a ajuns la 19,81 kilometri, Virgil Stanescu a parcurs 14,14 kilometri, Alin Petrache a alergat 11,29 kilometri, Roxana Ciuhulescu a ajuns la 10,07 kilometri, iar chef Joseph Hadad la 6,81 kilometri.
Ce face ca lupta pentru victorie sa fie atat de speciala? Sportivii care participa in tari sau continente diferite sunt intr-o lupta stransa pentru titlul global, dar nu vor sti pana cand masina de finis ii prinde si cursa ia sfarsit. In 2014, dupa cinci ore de alergare au ramas doar trei sportivi. In final, campionul global din Austria a avut un avantaj de numai 90 de metri fata de ocupantul celui de-al doilea loc, din Peru.
Cifre si statistici Wings for Life World Run 2014:
• Castigatorul global: Lemawork Ketema (Etiopia, 78,58 km)
• Castigatoarea globala: Elise Selvikvag Molvik (Norvegia, 54,78 km)
• Fonduri stranse: 3 milioane € (taxele de inscriere ale celor 50.110 de participanti inscrisi, plus donatii)
• Distanta totala: 530.928 km – echivalentul a 13 ocoluri de Planeta
• Participanti la start: 35.397 alergatori
• In cursa dupa 1 ora: 29.847 alergatori
• In cursa dupa 2 ore: 5.146 alergatori
• In cursa dupa 3 ore: 327 alergatori
• In cursa dupa 4 ore: 26 alergatori
• In cursa dupa 5 ore: 3 alergatori
• Au atins distanta de maraton: 233 alergatori
• Distanta medie: 14,99 km
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros