Sala Studio a Teatrului National I.L.Caragiale din Bucuresti a gazduit spectacolul eveniment produs de UNITER – Clipe de viata, ajuns la editia a III-a. Acest spectacol caritabil a fost dedicat Campaniei Nationale Artistii pentru Artisti si a reunit mari nume ale teatrului, filmului si muzicii, artisti care au convins cu sufletul ca teatrul inseamna mai mult decat metoda, munca si talent. Inseamna un imens cadou facut publicului, dar si colegilor de breasla aflati in suferinta si nevoi.
Campania Nationala Artistii pentru artisti
…a fost initiata in anul 2002, cu scopul sensibilizarii opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici, cu probleme de existenta si sanatate din toata tara. Campania are loc anual, in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioada a solidaritatii teatrale, intrucat data de 27 martie este consacrata Zilei Mondiale a Teatrului.
Spectacolul Clipe de viata 2015 a fost dedicat mai varstnicilor nostri artisti. Un semn de reverenta si neuitare al artistilor care parca actioneaza si in sensul gandurilor marii actirte Ginei Patrichi: Am fost atat de pasionata de teatru, incat tot ce am primit ca iubire […] a fost un cadou imens pe care l-am luat si l-am indreptat tot spre teatru, tot spre oamenii carora le dadeam seara de seara, sentimente, pasiuni, iubire, ura, pana la apogeu…
Amfitrionii spectacolului au fost Ion Caramitru si Maria Dinulescu.
Toate incasarile rezulate din vanzarea biletelor au fost donate Fondului de Solidaritate Teatrala.
Si Actorii canta….
Pornind de la prima editie a albumului lansat in 2014 la initiativa Margaretei Paslaru si intitulat Actorii canta, o parte dintre actori au preferat sa cante pe scena Salii Studio piesele semnate (muzica si textul) de marea artista: Emilia Popescu (Turneul), Ovidiu Niculescu (Timpul), Mirela Jienescu (Emotii, ciudate sentimente), Corina Chiriac – si ea actrita! – (Se balbaia). Li s-au alaturat Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu, Oana Pellea, Maia Morgenstern, soprana Felicia Filip, Adrian Naidin, Ioan Gyuri Pascu, Teatrul Masca, Victor Bucur, Lari Giorgescu si bineinteles, Margareta Paslaru si corul Divina Armonie, trupa Opera (solist Calin Grigoriu). In tinerete ne straduim sa ne facem un nume – marturisea Margareta Paslaru cu ocazia lansarii albumului Si actorii canta.. La maturitate trebuie sa folosim numele spre binele altora. Visele se implinesc! Noul CD de autor reflecta solidaritatea breslei, grija fata de artistii cu sanatate subreda care s-au retras. Generatia actorilor care ne-au luminat existenta seara de seara pe scenele tarii, purtand faima teatrului romanesc in lume, se stinge incet, incet. Le datoram tihna anilor fara griji si o sursa suplimentara de venit.
Toate incasarile si drepturile rezultate din vanzarea albumului sunt donate Fondul de Solidaritate Teatrala, sprijinul financiar oferit artistilor varstnici cu probleme de sanatate fiind dovada ca acest simbolic contract de solidaritate teatrala a fost asumat si insusit. In 2015 se va lansa o a doua editie cu alti actori care s-au declarat incantati sa participe la un asemenea proiect.
…pentru sensibilizarea noastra, a tuturor in fata artei si a artistului
In 1996, Mircea Patrichi publica la Editura Unitext volumul Gina Patrichi. Clipe de viata, un volum de o imensa valoare biografica despre o artista unic a teatrului si filmului romanesti. O marturie a Ginei Patrichi este revelatoare pentru sensul pe care publicul il poate da teatrului, iar Campania Artistii pentru Artisti ar putea sta sub semnul acesteia: Cred in capacitatea marelui public de a intelege sensul artei si de a aprecia pe artistul care convinge cu sufletul. In 1964, in Clipe de viata de William Saroyan, spectacol in regia lui Liviu Ciulei, Gina Patrichi interpreta o Kitty Duval cum poate nu a mai existat. Si a convins cu sufletul.
Majoritatea teatrelor care au inteles indemnul UNITER au donat si in acest an un spectacol din repertoriu pentru cauza artistilor varstnici. In 2014 s-a inregistrat un record: 14 teatre din Bucuresti si 25 de teatre din tara s-au alaturat campaniei. Astfel, sprijinul financiar oferit artistilor varstnici cu probleme de sanatate este dovada ca acest simbolic contract de solidaritate teatrala a fost asumat si insusit.
Organizatori au fost UNITER, Uniunea Teatrala din Romania, Teatrul National I.L.Caragiale din Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti si ARCUB, Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros