Pasca, plural pasti, diminutiv pascuta, plural pascute, e o minunata coptura romaneasca. Se coace de Sarbatoarea Pastelui, se sfinteste la biserica si se imparte cu cei dragi. Pasca e un fel de cozonac, dar e rotunda si frumoasa, se umple cu branzeturi si se impodobeste cu o cruce si cu impletituri. Cand o scoti din cuptor e rumena ca o cosanzeana.
Reteta e simpla dar necesita indemanare, pricepere si ceva dragoste ca sa iasa cum trebuie.
Aluatul se face la fel ca la cozonac. Adica: se amesteca faina cu maia, oua, zahar, lapte si arome si se framanata bine aluatul. Se pregateste umplutura din branza proaspata, telemea de vaca, stafide, oua, lamaie si zahar. Se toarna aluatul intr-o forma rotunda, se adauga umplutura. Tot din aluat se ruleaza impletituri subtiri cu care se impodobeste pasca. Se coace in cuptor, se scoate rumena si aburinda. Se odihneste pana la Paste, daca aveti rabdare, cand se taie felii groase si se imbuca pe nerasuflate.
Realizator: Mihaela Moldoveanu