Jocurile Olimpice de la Rio 2016

Pe 5 august se va da startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, unul dintre cele mai importante si mai asteptate evenimente sportive ce va monopoliza atentia intregii lumi.
Nu este o intamplare ca Brazilia are onoarea de a fi prima tara din America de Sud care gazduieste Jocurile Olimpice. Brazilia este tara care a detronat „finalistele” Japonia cu Tokyo, Spania cu Madrid si SUA cu Chicago.
Probele sportive de la Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfasura in 33 de arene raspandite in 4 regiuni ale orasului — Barra, Copacabana, Deodoro si Maracana, zone de o frumusete si spectaculozitate rar intalnite.
Practic, Rio de Janeiro cu cei peste 12 milioane de locuitori ai sai, dar si cu milioanele de turisti va deveni centrul lumii care iubeste sportul si nu numai. Participantii la editia din 2016 a Jocurilor Olimpice, dar si turistii vor fi impresionati de imaginile pe care le vor vedea, pe de o parte apele albastre ale Oceanului Atlantic, iar pe de alta varfurile muntilor stancosi, toate dominate de veghea lui Iisus Mantuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, celebra statuie realizata de romanul Gheorghe Leonida. Un adevarat simbol al Americii Latine, cu o inaltime totala de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) si o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerata una dintre minunile lumii moderne. Facilitatile sportive pentru Jocurile Olimpice Rio 2016 sunt structurate in patru nuclee. Cel din Maracanã cuprinde cele mai mari facilitati (Maracanã, Maracanãzinho si Stadionul Olimpic – Engenhão), deja inaugurate cu ocazia evenimentelor anterioare. Nucleul Copacabana va avea facilitati temporare, cum va fi cea pentru volei de plaja, iar nucleele olimpice Barra (in Parcul Olimpic 90%din lucrari sunt deja executate) si Deodoro vor cuprinde si 16 noi facilitati sportive (de exemplu, pistele de mountain-bike si de BMX, ambele in Deodoro)

Cifre impresionante pentru J.O.de la Rio 2016


Peste 10.900 de sportivi din 205 tari vor participa la 42 de probe sportive, inclusiv rugby – sapte si golf, discipline care au fost adaugate de Comitetul International Olimpic in 2009. Sunt 306 medalii puse in joc, iar intr-o singura zi se vor desfasura 19 competitii sportive. .
Si pentru ca tot suntem la capitolul cifre, trebuie sa spunem ca vor mai fi prezenti 7.000 de membri ai delegatiilor, 45.000 de voluntari, peste 25.000 de jurnalisti si peste 3000 de referenti, asistenti si specialisti care pot ajuta, pot consilia si pot furniza orice informatie referitoare la Rio 2016.
Audienta globala este estimata la 5 miliarde de oameni si vor fi peste 5.600 ore de transmisii televizate, live sau inregistrari.
13.200.000.000 $ este suma totala a investitiilor de pana acum in organizarea JO de la Rio. Bugetul anuntat initial era de 7 miliarde dolari, dar pentru o Olimpiada care se anunta a fi una dintre cele mai tari din istorie, credem ca merita.
Parcul olimpic Barra a fost construit pe o suprafata perfect triunghiulara, in cartierul Tijuca, in partea de vest a orasului Rio de Janeiro, in locul fostului circuit de Formula 1. Acesta va gazdui satul olimpic, centrul media, unde vor putea lucra 20.000 de jurnalisti, precum si 15 competitii sportive. Practic, nu doar la Rio se construieste. In toata Brazilia s-au inaugurat pana acum 12 centre de antrenament si 261 de centre de initiere in sport, plus 46 de piste de atletism. Investitiile totale in domeniul sportului de masa insumeaza 1,2 miliarde de dolari. Apoi, toata investitia pentru Olimpiada va ramane mostenire populatiei, parte din infrastructura fiind apoi transformata in beneficiul acesteia. De exemplu, Arena Viitorului din Parcul Olimpic, unde se vor desfasura competitiile de handbal este realizata din module care, dupa Jocurile Olimpice, vor fi demontate si din care vor fi construite patru scoli. Zona Portului Rio va deveni un nou cartier dedicat relaxarii si culturii pentru populatia locala si sutele de mii de turisti care viziteaza Brazilia in fiecare an.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Ambasada Braziliei la Bucuresti