Cea de-a 23-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura a gazduit timp de cinci zile, in Pavilionul Central Romexpo zeci de lansari de carte si evenimente culturale care au reunit la stadurile editurilor un public numeros, dar si o multime de autori, editori de carte, librari, critici literari si de arta s.a. Unul dintre evenimentele care s-a bucurat de succesul scontat a fost lansarea la standul editurii Corint a cartii Marinei Almasan, Nici eu nu mai stiu cine sunt. O noua aparitie editoriala, cea de-a saptea, la aceeasi editura.
Ma simt mama atunci cand ma framanta furtunile copiilor mei, dar ma mut imediat in pielea de fiica atunci cand, aflandu-ma in vizita la parintii mei, acestia ma cocolosesc si mustruluiesc non-stop! Ma simt eleganta si uneori chiar sexy atunci cand merg la cate un eveniment monden, dar imediat oglinda de acasa imi dezvaluie profilul gospodinei perfecte, mirosind a ceapa prajita si facand slalom intre cuptor, aspirator si masina de spalat. Ma credeam inclusiv sotie perfecta. Asta pana intr-o iarna, in care am citit prin ziare ca, de fapt, sunt o amanta (probabil imperfecta, data fiind lipsa mea de experienta). Ma simt bine ca iubita a unui om minunat si ma intreb daca mai vreau sa mai fiu sotie si sa stric bunatate de relatie! Prin urmare, nici eu nu mai stiu cine sunt – scria Marina Almasan in cea mai noua carte a sa in care ii invita pe cititori intr-o lume plina de dileme, de probleme, de semne de intrebare si de raspunsuri amuzante, optimiste, in maniera-I binecunsocuta.
Au fost prezenti multi oameni dragi si apropiati ai vedetei de televiziune, printer care ii amintim pe Corina Chiriac, Eugen Cristea, scriitorul si criticul literar Alex Stefanescu, Maria Nagy, Cristian Brancu, Mircea Radu s.a.
In stilul ei dinamic-spectaculos, Marina Almasan regandeste intreaga problematica a relatiei dintre barbat si femeie – nota Alex Stefanescu despre Marina Almasan, premiata recent la Gala femeilor de succes. Este nemiloasa, plina de verva, sarcastica, tandra, disperata, revoltata, duioasa. Este o adevarata femeie, tandra si furioasa in acelasi timp, astfel incat, ascultand-o sau citind-o, iti doresti cu ardoare sa o strangi in brate si, in acelasi timp, sa fugi de furia ei pedepsitoare. Imaginea barbatilor iese sifonata din aceasta actiune demistificatoare, din aceasta baie de luciditate. Nu sunt de partea barbatilor (mie imi plac femeile!), dar trebuie sa spun, in apararea lor, ca infidelitatea conjugala practicata de ei (nu numai de ei, dar mai ales de ei) nu reprezinta un act de tradare, o cruzime fata de femeile care au imbatranit alaturi de ei si si-au pierdut puterea de seductie, ci o reactie instinctiva, imposibil de controlat. Mai mult decat prin frumusete, inteligenta, feminitate etc., o femeie ne atrage (sexual) prin faptul ca este ALTA decat cea aflata alaturi de noi. Am avut succes la o receptie cand le-am spus unor inalti demnitari si oameni politici (in prezenta sotiilor lor): noi toti semanam prin ceva – avem neveste mai frumoase decat amantele. Explozia lor de ras a confirmat mai bine decat orice marturisire ca aceasta este (sau poate fi) situatia. Din toate acestea reiese ca textul Marinei Almasan nu isi va pierde niciodata actualitatea, intrucat va exista intotdeauna o diferenta dramatica intre dorinta de stabilitate a femeilor si dorinta de alteritate a barbatilor. Noi, barbatii, nu putem sa nu ne simtim atrasi de o femeie care are pretioasa calitate de a fi ALTA. Putem doar (cu un efort de vointa) sa nu trecem la fapte! Asa stand lucrurile, sunt sigur ca aceasta noua carte a Marinei Almasan va fi citita cu interes si peste o suta de ani.
Este suficient sa mentionam cateva titluri ale cartii pentru a realiza ca avem de-a face cu o lectura amuzanta, cu texte pline de simtul umorului si de…invataminte si ca trebuie sa o citim: Privirea flamanda a barbatilor, Zambet sau ranjet?, Cand sotul vine acasa cu flori, Uratele imbatranesc mai simplu, Razboaiele Actualelor cu Fostele, Desteptelor, faceti va rog, pe proastele! sau Barbatul papagal…
Aceasta carte a fost realizata cu sprijinul Catena!
Realizator: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu