14th Burns Supper aprinde Light into Europe

Robert Burns este bardul national al Scotiei. Ziua sa de nastere este 25 ianuarie 1759 si in fiecare an, cu aceasta ocazie, scotienii din toata lumea, precum si cei ce-I iubesc poezia, se strang laolalta la evenimentele denumite Rabbie Day Burns, Burns Supper sau cel mai adesea Burns Night.

Burns Night, eveniment caritabil Light into Europe

In ultimii 14 ani, celebrarea zilei poetului Robert Burns, este dedicate la Bucuresti, evenimentului caritabil organizat de Fundatia Light into Europe. Aceasta organizatie, a carei munca aduce realmente lumina pe chipul nevazatorilor din Romania, a transformat Burns Supper(Cina lui Burns) intr-unul din balurile de vaza ale Bucurestiului, reusind sa stranga laolalta oameni de afaceri, scotieni si romani, ambasadori, figuri luminoase care aleg sa se implice activ in a face diferenta in viata unor oameni. Fundatia Light into Europe, sprijinita si de Catena, creste si antreneaza caini insotitori pentru persoanele nevazatoare din Romania. Ceea ce reusesc sa faca acesti caini pentru stapanii lor, este greu de pus in cuvinte. Le schimba viata la propriu, redandu-le bucuria de a trai. In cazul lor cainele devine nu doar prietenul cel mai bun ci si partenerul fara de care viata lor ar fi lipsita de …lumina, daca ne e permis sa ne exprimam asa.

Robert Burns, prietenul romanilor

Pentru scotieni, Robert Burns este ceea ce este Mihai Eminescu pentru noi. Se spune despre el ca a inteles cel mai bine caracterul natiunii scotiene si ca a folosit in poezia sa limbajul universal al iubirii, vorbind simplu si direct, de la suflet la suflet. Opera sa a fost dedicate conditiei umane si cantecului scotian. Se spune ca are mai multe statui in lume decat Shakespeare si este iubit pretutindeni. Evenimentul anual Cina lui Burns este in sine ceva neobisnuit, pentru ca stim cat de putina atentie se acorda azi poeziei sau poetilor. Dar scotienii, iata, prin aceasta seara speciala, ne indeamna sa fim impreuna, sa ascultam o poezie, sa inchinam o clipa din viata noastra poate celor mai putin norocosi decat noi. Si sa iubim poezia, fie ca e vorba de Eminescu, Burns sau Shakespeare, pentru ca ea ne aminteste de iubire, de suflet, de frumos, de bucuria de a trai, in cele din urma, de lumina din fiecare dintre noi.
Putinul meu mi-ajunge, de Robert Burns
M-ajung cu putin, ca ma bucur de multe
Si uit de napaste mari si marunte,
Le scutur din carca. Mai iute sa-mi treaca
Ii trag o cantare si-un gat din bardaca.
Puterea nu-mi scade cand griji ma framanta,
Caci omul e vesel si viata e tranta.
Iar cand libertatea din tasca mi-o scot,
Nici regii-mpotriva-mi nimica nu pot.
Tot anul pe umeri car grijile-n sac:
O noapte cu cantec le vine de hac.
Ce rost are gandul la vechiu-nceput,
Cand tinta e-n fata si greu’-i trecut…
De ce sa-mi bat capul cu gloaba de soarta?
Ce vine se duce pe apa cea moarta:
Cand rele, cand bune m-au tot primenit,
La toate le-oi spune: Hei, bine-ai venit!
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu