Islanda, probabil cea mai fascinanta tara din lume, cea mai rarefiat populata tara, cu cei mai multi artisti pe metru patrat, cu vulcani magnifici, ghetari, peisaje care-ti taie respiratia, o tara la fel de extraordinara ca aurora boreala , dupa care tanjesc turistii din intreaga lume.
Exista frumusete si la temperaturi joase…
Islanda are cele mai multe carti scrise, pubicate si vandute pe cap de locuitor din lume si este cea mai pacifista tara din lume, neavand armata proprie. Intr-o astfel de tara, care pare o utopie pentru alti locitori ai acestei planete, cinematografia este, cu siguranta , la ea acasa. Iubitoare a tuturor artelor deopotriva, Islanda sprijina orice forma de exprimare artistica, indeosebi pe acelea care ii duc faima, frumusetea si unicitatea in lume.
Peisajul natural unic al Islandei si clima blanda dar schimbatoare i-au obligat pe oameni sa se adapteze si, fiind destul de izolati, sa faca aproape totul singuri. Asta i-a facut destul de intreprinzatori in comparative cu alte popoare. Inspirati de elfi si de vikingi, islandezii isi scriu singuri cartile, isi compun muzica, isi interepreteaza filmele cu success, picteaza, sculpteaza, isi croiesc hainele, isi scriu poeziile fara sa caute faima sau bogatia.
Arta de dragul artei
Motto-ul lor este traieste si lasa-I si pe altii sa traiasca. Si inca ceva. Orice produs cultural autohton este sprijinit de intreaga populatie, pentru ca se mandresc cu orice este islandez, fiind una dintre putinele tari din lume unde dominatia filmelor hollywoodiene este in scadere drastica. De asemenea, se mandresc cu egalitatea de sanse intre femei si barbati si au adoptat si o lege care garanteaza salarii egale pentru memebrii comunitatii, indiferent de sex. Banii investiti in cinematografie le-au adus islandezilor sute de premii si o recunoastere mondiala.
Succesul filmelor lor se datoreaza probabil specificului local, peisajelor si a onestitatii cu care isi prezinta fiinta in fata intregii lumi. La Bucuresti, la Nordic Film Festival, care a deschis anul cinematografic la Elvira Popescu, au fost prezentate doua filme artistice si un documentar . Publicul roman, mai avid de cinematografie straina decat romaneasca, ar avea multe de invatat de la poporul islandez. Pretuirea propriilor realizari transcede prejudecatile proprii despre arta si menirea artistului. Numai daca am invata si noi acest lucru! Poate atunci ne-am gandi de doua ori inainte de a arunca cu pietre in artistii pe care nu ii intelegem inca sufficient. Ma intreb daca regizoarea Adina Pintilie , care a castigat recent Ursul de Aur la Berlin, o premiera pentru cinema-ul romanesc, ar fi fost cetatean islandez, oare cum ar fi fost pretuit acest premiu de catre aceasta natiune? Ma intreb doar…
Text Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu