Timp de o saptamana, cele mai bune filme indie americane au fost prezentate la Bucuresti: comedii, filme horror si de actiune, drame, western-uri, filme documentare, intalniri cu regizori reputati, dezbateri pe unele dintre cele mai actuale subiecte culturale sunt prezentate la cea de-a III-a editie a American Independent Film Festival, un eveniment sustinut de Catena.
La Cinema PRO si Cinema Muzeul Taranului publicul a avut ocazia sa vizioneze o selectie atenta si riguroasa a celor mai recente productii independente Made in USA – meritul fiindal reputatului regizor Cristian Mungiu, cu titluri apreciate de critica si marele public, laureate si prezentate la mari festivaluri precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride, Cannes, Venetia sau Toronto.
Deschiderea oficiala a American Independent Film Festival 2019 a avea loc la Cinema PRO, cu proiectia, in premiera nationala, a filmului The Sisters Brothers (Fratii Sisters), in prezenta regizorului Jacques Audiard, recunoscut in lumea cinematografica pentru o filmografie diversa, originala si atragatoare. Western-ul cu John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed si Rutger Hauer a fost turnat partial in Romania in vara anului 2017, dupa ce Audiard a descoperit potentialul de filmare al tarii noastre, cu ocazia primei sale vizite in Romania; el a fost invitat special al lui Cristian Mungiu in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, la care a participat cu cu filmul Dheepan (Palme d’Or, 2015). Prezentat in premiera absoluta anul trecut la festivalul de film de la Venetia, unde a luat Leul de Argint pentru cea mai buna regie, The Sisters Brothers a devenit unul din filmele straine cu cel mai mare buget, turnat in Romania, doar pentru decoruri, costume si cai, productia alocand peste 5 milioane de euro.
Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine…
The Old Man and the Gun cu Robert Redford, care si-a anuntat retragerea din actorie, odata cu rolul din acest film, la varsta de 82 de ani, a fost unul dintre cele mai asteptate filme prezentat in premiera absoluta in Romania. Alaturi de Cassey Affleck, Tom Waits si Danny Glover, marele actor joaca magistral in comedia biografica regizata de David Lowery si inspirat dintr-un caz real (Forrest Tucker, personajul interpretat de Robert Redford, reuseste la 70 de ani o evadare spectaculoasa din inchisoarea San Quentin si continua sa comita jafuri care ametesc autoritatile si incanta publicul). Pe pelicula de 16 mm pe care este filmat The Old Man and the Gun, Redford isi dezlantuie fortele unei cariere marcate de sarm si naturalete, alaturi de Sissy Spacek, in dialoguri pline de magie – scria Roger Ebert.
De altfel, Paul Schrader, David Lowery si Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale caror filme sunt proiectate in premiera in Romania in cadrul American Independent Film Festival. Nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original, ”First Reformed” (cu Ethan Hawke in rolul preotului Toller, interpretare considerata revelatia anului de The New York Times) marcheaza revenirea spectaculoasa a lui Paul Schrader, unul dintre autorii marcanti ai cinema-ului america. El a semnat scenariile unor filme care au marcat istoria cinema-ului – Taxi Driver (1976) sau Raging Bull (1980), ambele regizate de Martin Scorsese; First Reformed a avut premiera mondiala in 2018, in competitia oficiala a Festivalului de la Venetia.
American Independent Film Festival a prezentat in premiera in Romania si primul lungmetraj de fictiune regizat de Kent Jones, critic de film si directorul Festivalului de Film de la New York, unul din invitatii speciali care ne-au vizitat in 2018, la Bucuresti. Produs de Martin Scorsese, Diane a primit anul trecut cea mai importanta distinctie a Festivalului de la Tribeca – premiul pentru Cel mai bun film, dar si premiile pentru scenariu si imagine.
Natalie Portman si Jude Law pe muzica de Sia si Scott Walker in Vox Lux
Si alte filme de marca, majoritatea cu distributii de exceptie au fost proiectate, in premiera absoluta in Romania, in cadrul American Independent Film Festival 2019: Under the Silver Lake (cu Andrew Garfield si Reiley Keough), Vox Lux (cu Natalie Portman si Jude Law), in regia lui Brady Corbet, Mandy (cu Nicolas Cage si Andrea Riseborough), in regia lui Panos Cosmatos, The Mountain de Rick Alverson (cu Jeff Goldblum si Tye Sheridan), Wildlife (cu Carey Mulligan si Jake Gyllenhaal) sau McQueen, filmul dublu nominalizat la Premiile BAFTA despre viata celebrului, talentatului si controversatului designer de moda Alexander McQueen. S-a nascut o stea a apocalipsei titra The New York Times despre Natalie Portman in rolul Celestei din Vox Lux, cel de-al doilea film regizat de Brady Corbet, dupa The Childhood of a Leader care i-a adus la Venetia premiile pentru regie si cel mai bun debut, in 2015. Explorand spectacolul lumii contemporane, regizorul de numai 30 de ani spune povestea fascinanta a ascensiunii unei adolecente americane obisnuite, care devine un pop-star celebru dupa ce este ranita la liceu, intr-un atac terorist. Ghidata de managerul ei bine intentionat (Jude Law), Celeste devine un simbol al cultului celebritatii si al masinariei media, intr-un film despre fortele care ne modeleaza ca indivizi, ca natiuni, ca zei, impregnat de o coloana sonora cu piese originale semnate de Sia si muzica originala scrisa de Scott Walker.
American Independent Film Festival propune si o selectie de filme pentru adolescenti compusa din trei titluri recente: Eighth Grade (regia Bo Burnham), Skate Kitchen (regia Crystal Mosselle) si Mid90s (regia Jonah Hill), productii care aduc in prim-plan perioada adolescentei, influentele pe care mass-media si retelele de socializare le au asupra tinerilor astazi, dar si cultura urbana de skateboarding a capitalei. Filmul Eighth Grade, debutul lui Bo Burnham in lungmetraj, a avut o proiectie unica in penultima zi de festival, urmata de un open-talk cu DELIRIC si Bogdan Serban despre influenta fenomenului vlogging-ului in viata tinerilor, riscurile si beneficiile care pot influenta personalitatea in mediul online si offline. Totodata, la sala de cinema a Muzeului Taranului Roman au fost organizate si conferintele despre creative writing si scenaristica generate de concursul Write a Screenplay for Sebastian Stan. Prima editie a AIFF, singurul festival din Romania dedicat cinematografiei independente americane, a avut loc in septembrie 2017 si i-a avut ca invitati speciali pe actorii Ethan Hawke, Joaquin Phoenix si John C. Reilly. A doua editie a debutat cu I, Tonya, filmul laureat cu un premiu Oscar, un Glob de Aur si un premiu BAFTA, despre cunoscuta patinatoare Tonya Harding. Filmul a fost introdus de Sebastian Stan (rol principal), actor american de origine romana, nascut la Constanta.
Prin traditie, CATENA sustine filmul romanesc, dar si fiecare editie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucuresti, precum Les Films de Cannes à Bucarest, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival, Nordic Film Festival.
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru