25 de ani – A.N.T.R.E.C. Romania. 15 ani – revista ”Vacante la tara”

”Sarbatorim ospitalitatea, aniversam traditia!”

…a fost sloganul sub care s-a desfasurat o dubla sarbatoare marca ANTREC: 25 de ani de activitate pentru Asociaţia Naţionala de Tursim, Rural, Ecologic şi Cultural ANTREC Romania şi 15 ani de la aparitia primului numar al revistei “Vacanţe la ţara”, publicatie sustinuta de Catena.

Gazda evenimentului aniversar a fost complexul agroturistic “Gradina Vlahiia” din Snagov, caştigator al Marelui Premiu Margareta de Aur. Toti cei prezenti, aua vut ocazia sa afle cum, dupa 25 de ani, povestea inceputa de la zero pe meleagurile Branului şi-ale Moieciului, de catre doamnele Maria Stoian Presedinte Fondator ANTREC şi Maria Visan Stoian, Presedinte, fiica si mama, avea sa adune laolalta, de-a lungul anilor, prieteni, colaboratori, oficiali, simpatizanţi, artizani, investitori, oameni de afaceri, din toate colţurile ţarii. Astazi, toţi fac parte din familia ANTREC, si asa cum ii sta bine unei familii, ea s-a reintregit cu ocazia unui sfert de veac de existenţa. Sositi special din Braşov, Covasna, Alba, Bihor, Maramureş, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Vrancea, Buzau, Tulcea, Prahova, Ilfov, Dolj, Gorj, Valcea sau Mehedinţi membrii familie ANTREC s-au prins in hora ospitalitaţii şi-au urat in cor, la unison “bine aţi venit” celor peste 200 de participanţi.

Amfitrion a fost Traian Badulescu, consultant in turism; un moment important a fost cel al acordarii diplomelor de onoare colegilor şi membrilor ANTREC, dar şi personalitaţilor din turism, cultura, mass-media.

Invitati de onoare au fost Anca Vlad, preşedinte Fildas Catena Grup, Cristina Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului, cadre universitare şi prieteni ai turismului rural, directori si reprezentanti ai agentiilor de turism si ai asociatiilor partenere: FPTR (Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc), OPTBR (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania), ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania), AJTR (Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania).

”Aşa cum ne-am obişnuit in toţi aceşti 25 de ani, ANTREC Romania nu inseamna doar ospitalitatea pensiunilor care infloresc prin margarete pe harta turismului romanesc, ci şi tradiţie, meşteşuguri şi gastronomie” – Maria Stoian, Presedinte A.N.T.R.E.C.

Toti cei prezenti au putut admira veritabile demonstraţii de gastronomie locala, fiecare zona geografica prezentand preparate specifice: sarmaluţe maramureşene şi botoşanene, berbecuţ la proţap, cozonaci, branzeturi de stana din Bran-Moieciu, preparate din pastrav afumat in cetina de brad din Neamţ, salate şi specialitaţi de peşte din Delta Dunarii şi Constanţa, placinte tradiţionale din zona Alba, slaninuţa, mezeluri de casa, palinca din Covasna şi Bihor, carnaţi de Pleşcoi şi covrigi din Buzau, prajituri şi torturi de casa din zona Prahovei, Bunataţi de Topoloveni – dulceţuri, zacusca, salata de vinete, vinuri din Vrancea, colaci, poale-n brau, afinata şi tarii tradiţionale din Vorona.

Meşterii populari au prezentat cu mandrie dibacia, conservarea şi promovarea tradiţiilor purtate din generaţii in generaţii: opinci şi prelucrarea pielii din zona Valcei, covoare olteneşti, ceramica de Cucuteni, ii şi obiecte de artizanat din Bisoca, Buzau, oua incondeiate din Vorona, Botoşani s.a.

“in cei 25 de ani prin ANTREC am reuşit sa pastram şi sa evidenţiem o autenticitate cu care localnicii se mandresc, dar si o autenticitate cu care turistii pot sa interactioneze. Noi, familia ANTREC din toate colţurile ţarii, am reuşit sa unim tradiţia, ospitalitatea, natura, istoria şi cultura locurilor… şi sa le promovam pe toate acestea sub forma de pachete turistice. in aceşti 25 de ani de activitate, ANTREC Romania a integrat şi promovat turismul rural romanesc in tot contextul fenomenului turistic european, ca membrii activi EuroGites, cat şi internaţional.Ma bucur ca la aceasta aniversare ne-au fost alaturi ataţ colegi cat şi prieteni, demonstrand tuturor ca turismul este despre oameni şi locuri, şi toate acestea ne unesc” – a spus Maria Stoian, preşedinte fondator.

ANTREC Romania este o asociaţie neguvernamentala, infiinţata in anul 1994, membra a Federaţiei Europene de Turism Rural – EUROGITES, fiind recunoscuta pe plan naţional şi internaţional ca lider in dezvoltarea şi promovarea turismului rural romanesc, a destinaţiilor de ecoturism, culturale şi istorice. Peste 6000 de unitaţi de cazare specifice turismului rural şi agroturismului (pensiuni turistice, agroturistice, vile, cabane, camping-uri, camere de inchiriat, hanuri etc), din peste 1200 de localitaţi sunt cifre graitoare despre dezvoltarea acestui segment.

CATENA sustine prin traditie revista ”Vacante la tara”

Realizator: Mihaela Molodveanu, Oana Georgescu
Operator: Silviu Crangureanu
Editor: Nicu Pojaru