În plină pregătire a festivalului de film american AIFF, pandemia i-a obligat pe Cristian Mungiu și echipa sa, să regândească tot. Invitațiile trimise, biletele de avion și rezervările la hotel, tot procesul era în derulare și festivalul își aștepta momentul. Care nu a venit încă. Din fericire, noi toți iubitorii de cinema, sperăm să ne bucurăm de el în această vară.
Cristian Mungiu: Festivalul este o experiență socială mai amplă decât simpla vizionare
Echipa de organizare a festivalului AIFF gândește un concept nou, de festival outdoor, care va avea loc probabil în vară. Cristian Mungiu ne-a declarat că are în vedere spațiul de la Muzeu Țăranului Român, curtea din spate, unde s-au mai organizat proiecții de film în timpul verii. Și cu siguranță va găsi și alte locații. Așa că festivalul de anul acesta va arăta altfel.
În premieră, experiența va fi una outdoor și să sperăm că spațiile verzi pe care le are încă Bucureștiul vor încadra minunat experiența de cinema. Dezbaterile, întâlnirile cu regizorii, actorii, invitații speciali, vor avea loc cu adevărat în open space. S-ar puea ca acest lucru să aducă un plus de farmec unui festival tradițional de cinema.
Echipa din spatele festivalului s-a adaptat la noile condiții și a găsit oportunități creative și într-o vreme de restricții. Online-ul românesc s-a adaptat repede și cinefilii au putut urmări de acasă filmele de festival, filme americane pe care poate le-au ratat în anii trecuți. În week-end-ul 1-3 mai, Cristian Mungiu a organizat online un spațiu cinematografic care să marcheze festivalul care trebuia să aibă loc. American Weekend s-a bucurat de succes și în casele cinefililor care au aplaudat de pe canapea trei producții importante, The Florida Project, You were never really here și Good Time. Tot în această perioadă, echipa festivalului a oferit spre vizionare momente din dezbateri și interviuri cu personalitățile invitate de-a lungul celor trei ediții de până acum.
În interviul pe care ni l-a acordat, Cristian Mungiu a subliniat importanța festivalului ca eveniment social, ca experiență care îi aduce pe oameni mai aproape unii de alții, de actori, regizori, alți invitați. O experineță mai amplă decât simpla vizionare a unui film. O experiență care începe în momentul în care ne hotărâm să cumpărăm un bilet și care se încheie peste câteva zile după ce am dezbătut filmul cu prietenii sau până când un alt film ia locul precedentului în discuțiile noastre. Așa este și probabil că toți am realizat în această perioadă diferența dintre filmele de acasă și experiența de la cinema.
Chiar și așa, cum ar fi fost aceste luni de izolare fără poveștile care ne emoționează, ne pun pe gânduri, de tulbură, ne încântă și chiar ne dau speranță?!
P.S. Vom reveni cu vești de la Cristian Mungiu și Festivalul Les Films de Cannes a Bucharest. Pot să vă spun doar că ar putea avea loc mai devreme anul acesta.
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Oana Georgescu, Mihaela Moldoveanu
Imagine: Silviu Crângureanu
Editor imagine: Stanislav Pescu