La 4 ani desenam caini zburatori, educatoare zburatoare si copii zburatori. La 5 ani voiam sa devin calugarita. La 7 ani scoala m-a convins sa raman mirean. La 11 ani l-am descoperit pe Harry Potter, dupa care a urmat firesc De veghe in lanul de secara. La 12 ani am inceput sa practic karate traditional. Mai continuu. La 13 ani parintii credeau ca trec printr-o criza. Eu nu. Si mai scriam poezii, desigur. La 14 ani mi-am cumparat prima rochie, dupa o perioada de cativa ani de rock si gandaci gender. La 15 ani credeam ca oamenii care nu citesc nu au ce cauta pe glob. Intre timp am hotarat sa-i las in viata. La 16 ani visam la o revolutie.
La 17 ani visez lucruri mai pasnice”… Astfel isi incepe cartea tanara autoare Maria-Paula Erizanu de la Chisinau, lansata la Bucuresti si intitulata simbolic „Aceasta e prima mea revolutie. Furati-mi-o”. O carte (in editie trilingva) dedicata Revolutiei din aprilie 2009 de la Chisinau, asa cum a fost perceputa de o eleva de liceu. Reprezentantii editurii „Cartier&The Knot” au gandit o lansare de carte cu lectura publica, pasajele din carte fiind rostite de tinerii actori Maria Obretin si Alexandru Nedelcu.
Jurnalistul Costi Rogozanu si profesoara Simona Popescu au vorbit publicului despre „curajul” Mariei, o adolescenta care nu implinise 18 ani, de a scrie aceasta carte. Sincer, curat si fara inhibitii. Este suficient sa redam cateva aprecieri aparute in mass-media moldava despre cartea lansata intre timp si la Frankfurt: „Atat de adevarat, incat nu mai ai ce adauga. Poate doar… felicitari, Paula!“ (Timpul), “Dureros si amar strigat de disperare al unei generatii lipsite de prezent, si care chiar crede, chiar mai crede, in vise, iluzii si sperante” (Observator cultural), “Este o pustoaica curajoasa din Chisinau care „ne” preda o lectie de patriotism (…)” (“Jurnal de Chisinau”). Maria-Paula este acum studenta bursiera la Londra
Oana Georgescu