Acum si Atunci Manifestari Populare de Paste

Balciul, o realitate a inceputului de secol XX


Forfoteala Bucurestilor, in ajunul marilor sarbatori, agitatia multimii care intr-un fel de febra colectiva flutura de la o taraba la alta, cumpara ce are nevoie, si ce n-are, cerceteaza, atinge, tocmeste tot ce vede cu ochii, isi are echivalentul in marile balciuri intrate in traditie… intestate de negustorime, tarani, mahalagii si targoveti, cu mormane de caciuli si palarii, stamburi de toate culorile, basmale, fuste, ilice, bluze, margele si cercei… placintari si fabricanti de turta dulce si gogosi la minut… turci, veritabili sau de ocazie, au revarsat braga tulbure in valuri… localuri de consumatie cu fleici si vestitul mititel national… nelipsit, tuicarii cu adevarata zeama de prune adusa de la munte, numita si zapaceala…Dar cate nu se gaseau la balci… acadele, bigibigele, pandispane, gogosi, turta dulce, mizilic…mai erau caluseii, scranciobul, barcile, aeroplanul sau tiribomba. Si mai erau berariile care serveau mancaruri si bauturi din cele mai alese si care aveau si programe musicale …
(Balciul , articol din revista Realitatea Ilustrata din 5 mai 1937, semnat de Lory Panaitescu-Zatreni)

Targul, o prezenta culturala

Cam asa era atunci. Acum avem targuri in fiecare sambata si duminica si de fiecare mare sarbatoare crestineasca. De Paste, de Craciun , de Santa Marie, mesteri populari de prin toate colturile tarii vin cu desagile pline la capitala. Si nu numai mesterii cu opinci, covoare, caciuli, ii si alte camesi. Ci si carnatarii, branzarii, placintarii…si cei ce fac margele si alte podoabe, delicatese, cozonaci, miere, prajiturele, turta dulce. Dar si nelipsitele icoane pe sticla sau pe lemn precum si minunatele picturi naive…

Atunci si acum

Mare lucru deci nu s-a schimbat. Doar ca in ziua de azi nu mai avem niciun balci cu tiribombe si cu localuri cu mititei si musica, acum avem targuri mai micute, in cate o curte de muzeu, ( Muzeul Taranului Roman si Muzeul Satului), cu mai multe obiecte mestesugite si mai putina mancare. Dar cu sarmale de Craciun si borsuri de peste, daca e dezlegare de Paste. Si e. In fiecare an!
Paste Fericit!
Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta!
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu