Ana Aslan, legenda continua…

Cel de-al 5-lea Congres National de Geriatrie si Gerontologie si cea de-a 38-a Conferinta Nationala de Geriatrie si Gerontologie s-au desfasurat la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie “Ana Aslan”, Sectia Clinica Otopeni. Tema a fost “Longevitatea Activa - Prezent şi Perspective”.

Acest eveniment a fost organizat in spiritul initiativelor Comunitatii Europene legate de instituirea unui Parteneriat Inovativ pentru o Imbatranire Activa si Sanatoasa si a cresterii proportiei varstnicilor in populatia Romaniei (peste 16% în anul 2011).

Cu aceasta ocazie a avut loc si comemorarea Acad.Prof.Dr. Ana Aslan, la 25 de ani de la disparitia sa care a lăsat un gol imens şi irecuperabil în lumea medicala romaneasca si internationala. Dr.Bogdan Paltineanu, Manager General al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie “Ana Aslan”, Conf.Dr. Gabriel Ioan Prada, Presedintele Comitetului de Organizare si Presedinte al Societati Romane de Gerontologie si Geriatrie, alături de Speranţa Prada, Presedintele Fundaţiei “Ana Aslan” au infiinţat si au inaugurat Camera Memoriala dedicata “Doamnei Profesor” si personalitatii sale unice.

Acad.Prof.Dr. Constantin Balaceanu Stolnici, Presedinte de Onoare al Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie, cel care a colaborat si a cunoscut-o indeaproape pe Acad.Prof.Dr. Ana Aslan, a fost invitat de onoare al acestui eveniment special. Un eveniment guvernat de spiritul celei care a infiintat in 1952, in premiera mondiala, primul Institut de Gerontologie si Geriatrie si care, din 1992 ii poarta numele. Si tot Acad.Prof.Dr. Ana Aslan a fost cea care a elaborat in perioada 1946-1956 primul medicament din lume creat anume să întârzie procesul de imbatranire. “Gerovitalul” era prezentat pentru prima data lumii medicale internationale la un Congres de la Karlsruhe, apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Sebastian Oros