Artisti in bucatarie

La o carciumioara din Bucuresti, la umbra unui dud batran, se strang saptamanal ceva artisti si oameni de bine veniti de prin toate zonele Romaniei. Incing gratarele, taie ceva legume si carnuri si o pun de-o ciorba la ceaun. Sau o tochitura moldoveneasca. Sau o fasole cu ciolan. Ceva mici, niste pastrama si daca vremea e buna, acresc niste varza la soare si se pun pe mancat.

Ca sa-si aduca aminte de ciorbele bunicii, de gusturile copilariei, de traditiile gastronomice romanesti, uitate adesea printre fast-food-uri si shawormerii. Baietii, niste antreprenori culinari, au initiat un proiect care se numeste “Artisti in bucatarie”. Au invitat niste artisti, primii dintre ei, solistul “Niste baieti”, Albert Mihaiteanu si Alina Manole, artista folk, sa gateasca pentru meseni bucate de la ei de-acasa. Ei vor gati mancaruri invatate de la mamele si de la bunicile lor, din Moldova si respectiv din Secuime.

La gratare l-am intalnit pe Valentino Rudolf, producator de film, care dupa succesul repurtat cu “Pozitia Copilului”, ne-a aratat ca stie si ii face placere sa schimbe si pozitia pastramei si a micului pe gratar. Iar despre rostul ciorbelor si a tocanelor romanesti ne-a vorbit Horatiu Serb, un ardelean iubitor de Romania, atat veche cat si noua. Asa ca, in week-end-urile calduroase de vara si pana vor cadea frunzele, la umbra dudului din Bucuresti, veti gasi mancare romaneasca autentica, facuta cu dragoste si buna stiinta ca la mama acasa. O ciorba si o pastrama care poate ne vor ajuta sa ne amintim cine suntem, care e identitatea noastra nationala, care sunt valorile noastre si care e rostul mancarii pe care bunicii nostri o cunosteau atat de bine!

Acest material va este oferit de Catena
Realizator Mihaela Moldoveanu