Autor 2015

Sala Dalles din Bucuresti a gazduit cea de-a 14 - a editie a Targului International de Bijuterie Contemporana Autor la care au participat peste 70 de designeri de bijuterie contemporana de pe 5 continente care si-au prezentat cele mai noi concepte si colectii. Artisti din Nicaragua, Canada, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Bulgaria, Israel, Italia, Macedonia, Slovenia, Statele Unite ale Am-ericii, Costa Rica, Franta, Irlanda, Portugalia, Cehia, Argentina, Marea Britanie si Romania au creat una dintre cele mai diverse editii Autor de pana acum.

Tineri designeri creativi, arhitecti, psihologi, economisti, dedicati creatiei de bijuterie contemporana

Ioana Ardelean este arhitect, doctor in arhitectura, asistent universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, autor si colectionar de bijuterie contemporana. A debutat cu prima colectie – Bare Fabrication, la Autor 12 in noiembrie 2014 si a primit marele premiu Autor Awesome Award la editia din mai 2015 cu colectia Coreographic, premiu care i-a adus privilegiul de a urma un curs de bijuterie la renumita scoala de bijuterie contemporana Alchimia din Florenta. A expus in cadrul Project A-III – expozitia absolventilor Asamblage atat ca autor de bijuterie cat si ca arhitect: realizand designul pt layoutul expozitiei. Bijuteria de autor este pentru mine o forma de explorare a designului si un subiect de fascinatie, prin obiectele care conving prin gestul din spatele lor, prin ideea transformata in realitate palpabila, prin mesaj si nu in ultimul rand prin frumos – spune ea. Am descoperit bijuteria din aceasta perspectiva in primul rand, dar completata de pri-vilegiul lucrului care implica mana si gandul si de procesul transformarii materialului. Estetica la care ma refer nu este una a compozitiei sau a finisajului ci a starilor prin care trece metalul si sur-prinderea unui moment anume din timpul prelucrarii. Este si o perspectiva a arhitectului: bijuteriile sunt pt mine mai degraba niste structuri cu o puternica expresie. Lucrez foarte mult cu taieturi si reasamblari de elemente, recompuneri de suprafete carora le suprapun o ordine si un ritm nou. Ma fascineaza idea de miscare transpusa in obiect, sau efectul miscarii, versatilitatea pe care o piesa o poate avea. Conceptele cu care lucrez sunt la limita dintre arhitectura si coregrafie: caut spatiul pe care miscarea si corpul il creaza. De aceea bijuteriile sunt pt mine niste structuri coregrafice. Cred in obiectele singulare, in obiectele create de mana si de gandul omului, in expresia lor cultura-la, conceptuala, abstracta, si le vad ca pe o sursa de bucurie si de frumos – sunt realitati palpabile, care vorbesc despre continuitatea lumii.
Mihaela Ivana este absolventa a Facultatii de Psihologie (2004), cu formare in psihoterapie si dezvoltarea resurselor umane si cu o experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane si consiliere psihologica. Ca autor de bijuterie contemporana si-a propus sa se exprime pe sine si sa le ofere celorlalti posibilitatea de a face acelasi lucru si, totodata, sa se poarte pe sine prin bijuterie. Crearea bijuteriei a venit natural, dupa ce am urmat cursurile Scolii de Bijuterie Contemporana – Assamblage. Am inceput sa ma definesc la un an dupa punerea bazelor teoretice si practice de bijuterie, participand la Autor. Dupa acest start au urmat, in fiecare an, participari la targuri si expozitii de bijuterie contemporana, atat in tara cat si in strainatate Bijuteria pe care o creez imi dor-esc sa fie mai mult decat cea care da tonul in vestimentatia pe care o porti, imi doresc sa fie cea care da starea de spirit, bucuria fiecarei zile, atunci cand o porti sau o privesti. Cei pentru care compun bijuteriile sunt oameni care sunt intr-un proces de transformare continua, carora ma alatur si eu.
Originara din Timisoara, dar stabilita in Germania, Corina Fakesch a absolvit Facultatea de Stiinte Economice cu specializare in Finante-Banci si o experienta de 10 ani in vanzari intr-o com-panie multinationala. De mica am visat sa fac design, si pana la urma viata a fost darnica cu mine si acum fac ceea ce imi place, design de bijuterie – marturisea creatoarea care are si un motto preferat: If your dreams don’t scare you they’re not big enough despre care spune: DA, mi-a si schimbat perceptia de gandire si am vazut ca DA, pot! In Germania a trebuit sa ma reinventez, sa imi gasesc un drum al meu. Bijuteriile create de Corina sunt din argint (925) si brodate dupa o tehnica pentru care detine patent international. Fiecare bijuterie este unicat, realizata manual, la comanda. Cred ca delicatetea si puritatea argintului, combinate cu broderiile in culori vii ofera acestor bijuterii o frumusete nemaiintalnita – marturisea creatoarea. Arta cusutului si a prelucrarii metalelor m-au pasionat de cand eram mica si m-au ajutat sa imi creez un stil aparte pe care l-am si patentat. Semnele cusute sunt un alfabet care vorbeste despre noi, romanii, despre ceea ce am fost si suntem! Motivele si rostul lor s-au transmis cu sfintenie din generatie in generatie si asta in-cerc sa fac si eu, sa le transmit mai departe prin coaserea si purtarea bijuteriile create de mine. Corina Jewelry Design este brandul sub care a lansat colectia – o colectie de biju-terie contemporana, unica prin frumusete, forma si culoare, in care materialele diferite precum ar-gintul, aluminiul si ata mouline colorata se regasesc unite spectaculos in bijuteriile create de ea.

Ana Marchetanu, Elena Ristovska, Daniella Saraya si Mona Vulpoiu, premiantele Au-tor 14

Autor este o platforma dinamica ce promoveaza creatia de bijuterie contemporana si susti-ne constant dialogul intre designerii de bijuterie si publicurile acestora: consumatori, pasionati, co-lectionari, galerii, distribuitori, presa de specialitate. La fiecare editie se acorda premii importante, ravnite de designerii atat de talentati, majoritatea cu o carte de vizita impresionanta.
AUTOR Awesome Award: cel mai awesome autor al editiei a fost desemnata Ana Mar-chetanu, din Romania, care a primit trofeul AUTOR Awesome Award, creat de castigatoarea premiului la editia trecuta a targului, designerul Ioana Ardelean. Ana Marchetanu va participa la un curs de bijuterie contemporana in cadrul Scolii Alchimia din Florenta.
Premiul Assamblage: Elena Ristovska, din Macedonia si consta intr-un curs de bijuterie oferit de Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage.
Premiul Krama: Daniella Saraya, din Israel, a castigat cursul de bijuterie contemporana oferit de institutul de bijuterie Krama din Atena.
Premiul ELLE: Mona Vulpoiu – Utopic Art, din Romania, si asigura promovarea designeru-lui in paginile celei mai vandute reviste de moda din Romania.
Premiul Publicului – a fost desemnat de catre vizitatori, care au votat designerul preferat: Mona Vulpoiu – Utopic Art. Ea va participa, automat, la urmatoarea editie a targului.
Recomandat de Andreea Esca
Andreea Esca a vizitat AUTOR in weekend si a selectat bijuteriile preferate create de AU-TORii: Andra Lupu, Andreea Mogosanu, Iulia Ivan, Iza Visoianu, Laura Munteanu, Letizia Maggio, Luiza Teodorescu, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Raluca Buzura, Simeon Shomov.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros