Balmosul este o mancare ciobaneasca, care la origini este facuta din cas dulce de oaie, fiert in lapte (sau in unt etc.) cu putin malai.
Se pune jintuiala la fiert cu sare (jintuiala este zer stors din cas lasat sa se acreasca, folosit la prepararea unor bucate) ,cand da in clocot se adauga malaiul in ploaia si se amesteca sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba la foc mic cca 30 de min amestecand sa nu se prinda.Se serveste cu ciorba de salata sau cu salata de rosii.
La stana, in Bucovina
Pe obcinele care imprejmuiesc Sadova (judetul Suceava), acolo unde , cand dai roata cu ochii vezi in zare Raraul , dar si padurile fostei Podolii, stapanite de Stefan (azi, parte a Ucrainei), am aflat taina balmosului. Mancare simpla, arhaica, daruita in momentele de sarbatoare si de cinstire a oapetilor de vaza. O delicatesa la care toata lumea ravneste, dar pe care o vezi si-o gusti doar daca e zi lasata de la Dumnezeu sau daca ciobanii te-au cantarit ca esti om frumos si de vaza…
Material realizat prin programul Catena pentru arta
Realizator Dan Cojocaru