Bucharest International Air Show – BIAS 2013

Aeroportul Baneasa a gazduit Bucharest International Air Show&General Aviation Exhibition 2013 un eveniment de anvergura desfasurat sub inaltul patronaj al Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei. Editia din acest an a fost dedicata celebrarii a 90 de ani de la infiintarea Aeroclubului Romaniei.

Acrobatiile cu planorul si cu zeci de tipuri de avioane, zborurile in formatie sau “dansul” parasutistilor au fost principalele atractii de care au avut parte miile de spectatori care au rezistat caniculei doar pentru a-I aplauda pe “eroii aerului”. Editia din 2013 a BIAS a reunite peste 100 de aeronave in evolutii aeriene sau expuse publicului, dar si sute de piloti si parasutisti de elita. Spectacolul a fost deschis de pilotii de la Aeroclubul Romaniei, condusi de Directorul General, pilotul George Rotaru. Acesta este si liderul lotului national de acrobatie “Hawks of Romania”, care il are in componenta si pe pilotul Catalin Prunariu. Pe langa evolutiile lor spectaculoase, “Soimii Romaniei” au insotit si au marcat intrarea in “arena” a aeronavei TAROM, un Boeing 737 pilotat de Adrian Preda, Presedintele “Clubului Aviatorilor”.

In premiera la Bucuresti, au evoluat si “Baltic Bees”, formatia de acrobatie aeriana de lituanieni cu un stil de pilotaj unic in lume. Luca Bertossio, campion mondial en titre la acrobatie cu planorul are numai 23 de ani, fiind considerat unul dintre copiii minune ai aviatiei. El a uimit publicul cu “desenele” pe care le-a facut in inaltul cerului. Evolutia singurei formatii private de acrobatie aeriana din Romania, “Iacarii Acrobati” s-a numarat printre cele mai asteptate momente de la BIAS 2013. Dan Stefanescu, Ioan Postolache si Dan Conderman au uimit in YAK-urile 52 TW (fabricate in Romania) in demonstratii aeriene surprinzatoare. “Iacarii” evolueaza la o inaltime cuprinsa intre 100 si 800 de metri fata de sol, pe o raza de un kilometru, cu viteze intre 0 si 450 km/h.

Acest material va este oferit de CATENA

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros