CAINI, regia Bogdan Mirica

Festivalul Filmelor de Cannes la Bucuresti a inclus vizionarea thriller-ului Caini, pentru cei care nu l-au vazut, si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu o parte din actorii filmului. Una din cele mai interesante discutii cu o echipa de film, condusa cu mult umor de Vlad Ivanov, un actor cu greutate care isi imbogateste palmaresul remarcabil cu rolul Samir. Alaturi de el, Costel Cascaval a starnit hohote si simpatie cu povestile din timpul filmarilor. Mi-au ramas in minte doua, una despre cele mai bune scene ale tuturor actorilor, scene care au cazut la montaj. Si una despre un matoi (motanel), de cateva luni, care dupa ce a urmarit cu atentie filmarile, s-a lipit de o masina, i-a urmat prin tara, prin alte locatii, si in cele din urma a fost adoptat de Costel Cascaval, cu care locuieste si acum.

Mi-e frica de Dumnezeu, dar si Lui de mine

Replica ii apartine lui Samir, despre care Ivanov povesteste ca e un personaj cu un inivers interior foarte bogat. Acum rade, acum iti da cu ciocanul in cap….Cam asa e. Umor negru si dialoguri memorabile, Daca esti destept nu esti prost! , cam asa se deruleaza filmul. Personaje pe care nu le uiti usor, cum e Samir interpretat de Vlad Ivanov. Care l-a facut pe actor sa marturiseasca faptul ca n-ar fi crezut ca o sa joace un personaj mai rau decat Dl Bebe din 4, 3, 2

Filmul a impresionat in vara ceasta presa de la Cannes, unde a si obtinut premiul FIPRESCI (al Federatiei Internationale a Criticilor de Film), in sectiunea Un Certain Regard, sectiune parca de multi ani destinata filmelor romanesti. Un film minimalist, cum amintea Vlad Ivanov, cu buget mic, un alt trend lansat de filmele romanesti. Cu o distributie puternica, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov si Dragos Bucur, cu multe confirmari si premii la activ, cu o imagine interesanta si atmosfera de loc uitat de lume…ca daca nu e lume, poti sa faci ce vrei , din care nu putea lipsi latratul cainelui care parca nu te lasa sa traiesti. Razbunare si mafie romaneasca intr-un film de o violenta molipsitoare, titra Les Inrockuptibles, apreciind ca filmul e mai apropiat de western-ul american decat de cinema-ul romanesc contemporan.

Les Film de Cannes a Bucharest este sustinut de Catena.

Realizator: Mihaela Moldoveanu