Capitalismul de cumetrie de Octavian Andronic

Jurnalistul, publicistul si caricaturistul Octavian Andronic si-a lansat la Casa Titulescu cel de al treilea volum al cronologiei comentate a mileniului III, “Anul 2002, Capitalismul de cumetrie”.Primele doua volume s-au intitulat “Anul 2000: Schimbarea Schimbarii” si “Anul 2001: Zodia Delfinului”.

„In ultimii 10 ani, societatea nu s-a schimbat prea mult, iar capitalismul de cumetrie a ramas ancorat in realitate” – spunea Octavian Andronic cu ocazia lansarii cartii, o culegere de editoriale si caricaturi publicate in ziarele din presa vremii. Cu acea ocazie a fost organizat si simpozionul-dezbatere cu tema „Editorialul de presa – instrument de lucru pentru istorici”.

Titlul volumului a fost inspirat de un discurs al lui Ion Iliescu, presedintele tarii la acea vreme si semnatar al prefatei. Fostul ministru al Culturii si Cultelor, Academicianul Razvan Teodorescu, si-a amintit de momentul in care fostul sef de stat a vorbit despre „Capitalismul de Cumetrie” la o intalnire cu principalii „actori politici” ai acelor vremuri. La evenimentul organizat de Fundatia AlegRO si Fundatia Europeana Titulescu au fost prezenti: Ion Iliescu, Adrian Cioroianu, Gilda Lazar, Dan Mihalache, Victor Opaschi, George Potra, Florin Rotaru, Octavian Stireanu, Razvan Theodorescu sau Neagu Udroiu.

Oana Georgescu
Foto: Sabina Gheormescu