Povestea frumoasă a celor trei frați mai mari a început să se scrie în anul 2022 odată cu înscrierea lor la Grădinita Estivală din cadrul Programului Salvați Copiii România, acolo unde copiii s-au bucurat de activități diverse pe tot parcursul verii. Astfel, tranziția lor către clasa zero a fost mult mai ușoară. Andrei și Paul aveau deja prieteni și le-a fost mult mai lesne să se integreze. Povestea lor frumoasă a continuat odată cu începerea noului an scolar. Au continuat să se bucure de activitățile din programul ”Școala după Școală”, de jocuri, exerciții de scriere, citire și de logică, excursii și de timpul petrecut cu voluntarii Centrul Educațional Salvați Copiii România de la Școala Gimnazială nr. 73 ”Barbu Ștefănescu Delavrancea”, coordonați de Emanuela Bălășcău. Sunt foarte bucuroși că sunt elevi, sunt printre cei mai conștiincioși și asteaptă cu nerăbdare sa înceapă din nou școala, cu promisiunea că vor fi cei mai silitori elevi.
Catena, Farmacia Inimiieste sponsor de tradiție al organizației Salvați Copiii România, membră Save the Children și susține toate programele, proiectele, campanile umanitare și evenimentele caritabile pe care le organizează de peste 30 de ani și în care au fost implicați peste 2.920.000 de copii. De exemplu, de-a lungul celor 21 de ediții anterioare, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri cu ajutorul cărora, 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională.
Cele mai recente studii realizate furnizate de ultimul barometru Eurostat au scos la iveală adevăruri care nu trebuie să ne lase indiferenți: peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuințe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duș în interiorul locuinței. La nivelul anului 2021, una din zece familii din România nu își permitea să mențină locuința încălzită în, iar incidența crește cu 13,3% în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii.
Riscul de sărăcie sau excluziune socială afectează de peste trei ori mai mult familiile care locuiesc în orașele mici sau în mediul rural: la nivelul anului 2021, rata acestui indicator atingea pragul de 16,1% în marile orașe, în timp ce, în orașe mici și suburbii rata a fost de 30,7%, iar în mediul rural peste jumătate din locuitori (50,1%) se confruntau cu riscul de sărăcie sau excluziune socială.
95% din familiile vulnerabile se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice.
Datele celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru una din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit.
Organizația Salvați Copiii România consideră că este imperios necesar ca autoritățile să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
Realizator, foto: Oana Georgescu
Editor: Stanisalv Pescu