Conferinta Festivalului Filmului European 2011

Festivalul Filmului European a ajuns in 2011 la cea de-a XV-a editie. Cele peste 50 de filme vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio precum si Cinemateca Eforie din capitala, dar si in Brasov, Iasi, Timisoara si Targu-Mures.

Festivalul Filmului European aduce publicului roman filme din 30 de tari iar ca noutate, editia din acest an include si Republica Moldova printre invitati. Spre deosebire de alte tipuri de festival, Festivalul Filmului European este necompetitiv si nu acorda decat Premiul Publicului iar cele 59 de filme au fost selectionate de fiecare Institut Cultural in parte.

Ambasadorul onorific al festivalului este regizorul Radu Muntean iar filmul prezentat in premiera este documentarul realizat de Ana Vlad si Adrian Voicu, “Metrobranding” – povestea destinului spectaculos al celor sase branduri – staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana. De asemenea, festivalul va prezenta un omagiu adus regizorului Milos Forman, format din filmele “Popa Prostu”, “Dragostea unei blonde”, “Balul pompierilor” dar si cel mai recent film al sau, “O plimbare bine platita”.

Proiectia premiatului thriller polonez Casa rea (Dom zły), 2009, in regia lui Wojciech Smarzowski, va avea loc la Cinema Studio in prezenta regizorului si a producatorului, cu o introducere de Angelo Mitchievici. Seara se va incheia cu o sesiune de intrebari si raspunsuri.