Cu Marina Almășan, ”Prin Copenhaga, pe urmele Micii Sirene”

A 16-a carte a fost lansată de binecunoscuta realizatoare TVR, Marina Almășan în cadrul unui eveniment impecabil organizat: ”Prin Copenhaga, pe urmele Micii Sirene” completează seria jurnalelor de călătorie ale vedetei de televiziune care a reușit să adune laolaltă personalități ale vieții culturale și artistice, jurnaliști, diplomați, medici, scriitori, artiști, oameni de afaceri, profesori, toți oameni dragi, majoritatea prieteni vechi.

Sponsor de tradiție al proiectelor de televiziune și editoriale ale autoarei, CATENA a susținut și evenimentul de lansare găzduit la Clubul Diplomaților și organizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și cu Ambasada Regatului Danemarcei în România.

”Nici nu s­tiu cum a zburat timpul. Am pedalat aproape doua saptamani prin țara cu cei mai fericiti oameni din lume. Am crezut ca e un film SF. Apoi m-am lasat atinsa de scenariul sau nevazut s­i… am devenit parte din poveste. M-au vegheat Mica Sirena, caramizile de LEGO, privirea blanda a lui Hans Christian Andersen, savoarea berii Carlsberg, ambarcatiunile priponite in Portul Nyhavn, zambetul nesfarsit de larg al danezilor. Și biciclistii, multi, in nesfars­ite alaiuri”… – Marina Almășan, autor

Cartea apărută la Editura Corint, reprezintă cel de-al 10-lea jurnal de călătorie scris de Marina Almășan care, într-un veritabil tur de forță, a colindat timp de 10 zile, capitala Danemarcei, vizitând locuri inedite și discutând cu românii care locuiesc și performează acolo (Constantin Roman, campionul național al Danemarcei la masaj a fost present la lansarea de la București). A însoțit-o în periplul ei Elena Cristescu, o bună prietenă și colaboratoare de nădejde; împreună au adunat și mii de fotografii care s-au regăsit în postările Marinei Almășan, dar și în această carte a cărei copertă este semnată de talentatul caricaturist Costel Pătrășcan; interesant este că fotografia Marinei Almășan, împreună cu Mica Sirenă a fost făcută în prima zi, pe drum dinspre aeroport, de către soția Ambasadorului Alexandru Grădinaru.

"Danemarca pe care ne-o descrie autoarea este decupata dintr-un basm! Un basm din celebra serie a lui H.C. Andersen, cu care Marina poarta […] un fermecator dialog literar. La care noi suntem partasi si care, deopotriva, ne ajuta sa accesam fericirea, pe care danezii deja au gasit-o!” – Adrian Artene, jurnalist

Cartea ”Prin Copenhaga, pe urmele Micii Sirene” a fost prefațată de Adrian Artene, Alin Burcea și Răzvan Cornețeanu și a fost dedicate în primul rând ”minunatei echipe de la TVR, alături de care săvârșește de peste trei decenii, această fascinantă călătorie în lumea televiziunii”.

La eveniment au fost prezenți și au ținut să vorbească despre importanța acestei noi apariții editoriale E.S. Uffe A. Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România și Lilian Zamfiroiu, Diplomat, fost Ambasador al României în Luxemburg care a subliniat că, „un astfel de proiect este un produs de lobby și un excelent instrument de diplomație publică ce reușește să deschidă multe uși”.

Ca de obicei, momentele muzicale n-au lipsit, ele fiind prezente prin Ovi Jacobsen și de Adrian Romcescu, ambii legați de Copenhaga, dar și Danemarca prin anii pe care i-au trait î Țările Nordice; Alexandra Violin a interpretat la vioară ”Fly On The Wings Of Love”, un șlagăr al anilor 2000 lansat de celebra trupă daneză „Olsen Brothers”.

„Sunt de mult acasa, dar m-as­ intoarce in fiecare zi la Copenhaga, pentru ca mereu am impresia ca oras­ul mai avea ceva sa-mi spuna. Dar, oare, eu v-am spus totul despre el? Raspunsul se afla in aceasta carte.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu

Foto: Sebastian Oros