Designeri si creatori romani de produs

Cu ocazia Zilei Patrimoniului European, Asociatia Atelierul de Creatie a organizat la Institutul Cultural Francez, Bistro Chez Elvire si Cinema Elvira Popesco Noaptea alba a creatorilor si designerilor de produs, editia a III-a.

Au fost expuse peste 100 de produse unicat made in Romania, realizate de peste 30 de creatori si designeri romani la patru categorii: design de produs, fashion & accesorii, bijuterie de autor şi simbioza etno-contemporan. Au expus designerii Lana, DecoBox, Wood be nice, Oana Stoica Ceramics,Wolf25, Istoriato, Etno Ware, Traistuta cu zale, Second Skin Clothing, Alina Constantin Ceramics, Woodish, Eyecandy Monsters, Vasile Mito, AB Contemporary Jewellery, Sapte Pisici, Christine on the Clouds, Alexandru Burlacu, Art3lier, Deliciu Mic, Silva Artis, !UZ3 Unca Studio, Atelier François, Refix, RIZI Design, Create your own shoes, Roua de Argint, Bogdan Deliu, Lachatterie, Ioana Streza şi absolvenţii Scolii de Bijuterie Contemporană Assamblage.

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage a fost invitata pentru a realiza un workshop special pentru vizitatori si de a prezenta creatile absolventilor sai.

Valorizarea produselor de autor si a celor create de designerii de produs din Romania

Scopul proiectului Noaptea alba a creatorilor si designerilor de produs a fost si este valorizarea produselor de autor si a acelora create de designerii de produs din Romania prin realizarea unor astfel de evenimente la nivel national. Organizatorii au realizat o selectie riguroasa a participantilor, cu standarde inalte de creativitate si calitate. Construim astfel in linii mari comunitatea acestor designeri si creatori de produse unicat la nivel national – spunea Mihaela Ion, organizator. Dorim constructia transparenta si obiectiva a unei comunitati viabile la nivel national a creatorilor si designerilor de produs, punand accentul pe calitate, incurajarea interventiei culturale si importanta simbiozei traditie-contemporan.

Editia 2014 a Noptii albe a creatorilor si designerilor de produs a fost finantata de Administratia Fondului Cultural National si s-a desfasurat la Bucuresti, Iasi si Cluj- Napoca.

Proiect, finalist la Gala Societatii Civile, sectiunea Arta si Cultura

Proiectul Noaptea alba a creatorilor si designerilor de produs a fost finalist in anii 2012 si 2013 la Gala Societatii Civile, sectiunea Arta si Cultura. De asemenea, voluntarii săi au fost nominalizati din 2012 la Gala Nationala a Voluntarilor, sectiunea Arta si Cultura.

Organizatorul, Asociatia Atelierul de Creatie a fost infiintata in 2011 cu scopul de a sustine si promova in mod constant valorile contemporane culturale romanesti cu implicatii directe in industria creativa a designului de produs. De atunci se implica in promovarea educatiei culturale prin evenimentele organizate in diferite orase din Romania, protejarea si valorificarea culturii traditionale romanesti in contemporaneitate si, din 2014, incurajeaza mobilitatea culturala prin intermediul evenimentelor de profil din strainatate la care a participat: Targul International de Produse de Autor, Frankfurt Messe, London Fashion Week, DaWanda Designmarkt – Tendence Messe, Frankfurt, Handwerk&Design 2014, Munchen. In 2010, Asociatia a creat proiectul Revista Atelierul, singura revista dedicata artizanilor si designerilor de produs din Romania. Exista la ora actuala peste 50 de voluntari in cadrul Asociatiei, au fost realizate peste 20 de proiecte dedicate designerilor de produs din Romania, iar membrii acesteia participa la evenimente culturale de profil (sunt co-organizatorii Targului de produse LaBazar al festivalului Femei pe Matasari)..


Realizator: Oana Georgescu