Despre porc si alte ‘ porcarii ‘

Intr-o lume care valideaza fara a sta pe ganduri mancarea bio, stilul de viata sanatos, care implica multa miscare si cat mai putine calorii, mai exista oameni in care traditia e inca vie. Oameni care au dat piept din copilarie cu obiceiurile de iarna, ce implica negresit la noi, sacrificarea porcului.

Ritual cu care azi multi dintre noi nu mai suntem de acord. Chiar si asa…pentru unii amintirile copilariei sunt inca vii si mirosurile de carnati, de ciorba de varza sau de cornulete cu osanza, inca le incita simturile intr-un mod miraculos.

Pe Soni, un bucatar vestit pe plaiurile noastre, l-am regasit in iarna asta, povestindu-ne cu nesat de tot felul de “porcarii”, adica bucate de-ale porcului.

Plecat temporar din cenusiul orasului, si-a redescoperit la o ferma de pe langa Cluj pasiunea transmisa de bunica si de mama de a gati cu cele ale pamintului si cu ce e dat de animalele crescute de om.

Ce a iesit din povestile lui, cu care a incropit repede si o pomana porcului si o ciorba de varza (adica o ciorba de porc cu zeama de varza, zisa si moara), vedeti in materialul urmator.

realizator Mihaela Moldoveanu