Messina este al treilea oras ca marime din Sicilia si capitala provinciei cu acelasi nume. Avantajele portului natural din Messina si asezarea strategica a orasului care are acum peste 200.000 de locuitori sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate. Astfel, asezarea a fost cucerita, condusa si distrusa pe rand de greci, de cartaginezi, de mamertini, de romani, de bizantini, de arabi, de normanzi, de francezi, de spanioli si de italieni. Mai devastatoare decat distrugerile provocate de razboaie au fost cutremurele de pamant. Niciun alt oras italian nu a avut atat de mult de suferit de pe urma lor. Fondat de colonistii greci in secolul VIII i. Hr., Messina a fost denumita initial Zancle (coasa) si a fost jefuita in 396 i.Hr. de catre cartaginezi.
Orasul a fost distrus aproape in totalitate de un cutremur asociat cu tsunami in diminieata zilei de 28 decembrie 1908, omorand peste 75.000 de oameni. Dupa acest seism, autoritatile locale au decis sa reconstruiasca orasul dupa planul unei table de sah, stabilind prin reguli stricte latimea regulamentara a strazilor si inaltimea cladirilor, dar au renuntat si la restaurarea monumentelor antice si medievale, cu cateva mici exceptii. In stramtoarea Messina, intre varful “cizmei” (Peninsula Italica) si Sicilia, cea mai mare insula din Marea Mediterana, se intalnesc apele Marii Ionice si ale Marii Tireniene. Deoarece exista o diferenta de un metru intre nivelurile celor doua bazine, in stramtoare se formeaza puternici curenti marini.
Taormina este vegheata de vulcanul Etna si este atat de frumoasa si de pitoreasca incat a devenit o destinatie pentru toti reprezentantii de clasa ai societatii civile. Cu muntele Etna ce vegheaza aceasta plaja a Siciliei de Est, Taormina devine un tinut de basm. Cu toate acestea, destinatia este una de inalta clasa, frecventata de membri ai inaltei societati, celebrul duo de designeri Dolce & Gabbana exprimandu-si admiratia pentru acest fermecator colt de pamant.
Text si foto: Oana Georgescu