Din Rasinari, cu dragoste…

11 orase, 19 farmacii, 6 spectacole in aer liber si mii de fani! Acestea au fost cifrele succesului de care s-a bucurat in 2013 campania Caravana CATENA strabate Romania. Unul dintre orasele in care s-au oprit Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Adrian Enache, Nico si Free Deejays pentru a sustine sesiuni de autografe si spectacole a fost Sibiul. Sute de localnici s-au adunat in fata farmaciilor CATENA de pe strada Mihai Viteazul si celebra pietonala Balcescu pentru a-i vedea si admira pe cei mai indragiti artisti. De fiecare data l-am remarcat pe Pavel Diaconu din Rasinari, imbracat in costum popular, cu tricolorul in piept, unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai CATENA. Farmacia CATENA mi-a salvat viata – ne marturisea el atunci.

Muzeul de pe Raul Caselor

…asa s-a numit filmul dedicat noua, film despre Muzeul Etnografic infiintat la el acasa si in care Pavel Diaconu ni s-a confesat inconjurat de autografele artistilor si de o multime de materiale promotionale.

Toate le pastreaza in acest muzeu pe care l-am vizitat si noi. Obiectele vechi, fotografiile de arhiva, elemente ale costumul traditional din zona Sibiului, costumul popular de peste 100 de ani, cartea bisericeasca de la 1915, tricolorul care in anii de dupa razboi i-a salvat viata, dar si autografele artistilor obtinute cu ocazia Caravanei CATENA de la Sibiu se afla la loc de cinste.

Rasinarii, locul de unde au plecat Emil Cioran si Octavian Goga

Multi oameni de seama isi au obarsia aici, pe aceste meleaguri de basm. Un mare scriitor si un mare poet au facut cunoscut chiar si peste granite numele celei mai vechi localitati din Marginimea Sibiului. O localitate cunoscuta, admirata si vizitata pentru linistea si frumusetea atat de speciala, pentru bisericile (aici se afla biserica ce poarta hramul Cuvioasei Parascheva, una din cele mai vechi si mai frumoase din Ardeal) si pentru scolile sale, dar si pentru mustul de mere. Denumirea localitatii provine de la faptul ca locuitorii comunei colectau rasina de brad in tocuri din scoarta de brad, iar rasina o fierbeau in vase mari de lut.

Versurile lui Octavian Goga – La noi sunt codri verzi de brad / Si campuri de matasa… – se afla scrise la intrarea in localitatea unde locuieste un om minunat, un colectionar respectat si un veritabil pastrator al traditiilor romanesti. Pavel Diaconu este un roman adevarat care niciodata nu se desparte de tricolorul sau.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu