Doine de dor de Sanziene

Maria Casandra Hausi e unul din acei oameni speciali care iti raman in amintire pentru totdeauna. Daca ai avut norocul s-o asculti o data, n-o mai poti uita. Vocea ei curata tasneste din inima direct spre cer. Horeste din grumaz, asa cum a invatat de la batranii din Maramures, unde s-a nascut. Si doineste si vorbeste si iar horeste din tot sufletul, de parca toata viata ei e o doina. Nu mai e loc pentru nimic altceva. Despre doina pe care a cantat-o in lumea larga, Maria Casandra Hausi marturiseate ca este universul fara margini unde si-a gasit casa.

Doina romanesca in Patrimoniul UNESCO


Ucenica a Scolii inalte de Muzica din Cluj si laureata a Marelui Premiu si a Trofeului Maria Tanase, Maria Casandra Hausi a celebrat intrarea Doinei in Patrimoniul UNESCO prin lansarea unui album de muzica traditionala, intitulat Doina – Horea lunga – Cantec arhaic romanesc din Maramures.

Marturii strabune sau Intalnirea cu Mosu’
Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui.

Impreuna cu Nicolae Pitis, desemnat de catre Unesco Tezaur Uman Viu, cel care a insufletit coloana sonora a filmului Pintea, si cel care a jucat rolul de mentor pentru ea, a realizat un concert inedit de muzică traditională, un spectacol plin de vigoare. Bazat pe improvizatie si spontaneitate, concertul Marturii Strabune a fost prezentat pe scenele din toata tara, iar de Sanziene, in curtea Institutului Francez din Bucuresti.

Emotionata, asa am surprins-o pe Maria Casandra Hausi, in fata publicului, la spectacolul dedicat Noptii de Sanziene. Cu curaj in inima si hotarare in glas, ea ne-a amintit de dulcea limba romaneasca, de neamul de care ne tinem, de stravechile povesti doinite de care ne putem rezema in aceste vremuri dificile, ca de un parinte de nadejde.

Mie mi-o zis mama batrana sa nu-m’ uit Limba Romana (.) Sa te rogi la Dumnezau sa te fereasca de rau! Sa canti cu curaj, cu dragoste si cu tine. Tu aci la mine po’ sa arzi ca pa scena. Vorbele sa-ti hie vorbe. Sa gandesti ce spui. S-o mai lasi hodini. Sa n-o pazasti veci. Asta nu-i purtata, asta-i intinsa si-n inima, sa-ti hie vorba-n glas, sa ai in strigat raspunsu’ (.) s-o acati de sus, d-acolo sa ai pornirea, ca… d-acolo ii! (.) Pricepi?! (fragment din dialogul cu Nicolae Pitis, din spectacolul Marturii strabune)

Cel mai frumos si sfant prinos pe care un om il aduce lui Dumnezeu este cantarea. Toata faptura canta. Canta ingeri din cer, canta vantul si apele canta. Canta pasarile codrului, canta greierii pamantului dar mai presus de toate canta Omul! Omul canta si la bucurie si la supărare, el canta, canta…
Casandra Hausi, cantareata cu glas de privighetoare… (INALTPREASFINTITUL IUSTINIAN CHIRA, Episcopul Maramuresului si Satmarului)

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu si Oana Georgescu