Drumul spre lumină şi speranţă… Catena susţine Light into Europe

De zece ani Catena și ”Light into Europe” dăruiesc nevăzătorilor lumină si speranță, prin câinii ghizi, născuți pentru a-i conduce prin viață. Alți zece cățeluși formidabili vor deveni peste o vreme eroi! Eroii noștri și îngerii păzitori ai celor pentru care există lumină doar în suflete. Ei sunt cei care, asemeni câinilor-ghizi veterani, vor aduce liniște și siguranță, mobilitate, libertate și independență, bucurie și zâmbete pe chipurile acelora pentru care soarta le-a hărăzit un destin și o viață pentru care trebuie să lupte cu demnitate, curaj, putere și răbdare, alături de eroii lor, câinii-ghid pregătiți special de ”Light into Europe”, cu sprijinul Catena, Farmacia Inimii.

”Povestea programului dedicat câinilor ghizi pentru nevăzători continuă, pornind de la cea mai nouă noastră generație de cățeluși – Litera F sau Generația F” – spune Camelia Platt, Director Executiv al Fundaţiei ”Light into Europe”. ”De fapt, a început să se scrie atunci când mămica eroină Daisy i-a născut pe cei zece cățeluși care vor deveni în timp nișe câini-ghid formidabili”.

Puțini sunt cei care știu că există voluntari care găzduiesc familiile de căței, alături de mamele lor până când aceștia cresc și ajung la vârsta la care vor fi dați voluntarilor dresori. Fiona Davys este liderul echipei de voluntari care găzduiesc cățelușii în perioada de creștere și cea de antrenament, iar familia Jordan a fost cea care s-a ocupat de cei zece câțeluși. Violaine Jordan este psiholog și a fost implicată trup și suflet, alături de cei trei copii și de soțul său în creșterea cățelușilor.

„Creșterea cățelușilor este o oportunitate grozavă de a învăța despre persoanele cu deficiențe de vedere și despre organizațiile care îi ajută”, ne-a spus Fiona Dyas. „Lumea se întreabă cum să interacționeze cu persoanele cu dizabilități, dar trebuie să știm că ele nu sunt diferite față de noi, ci sunt persoane fascinante pe care trebuie să le cunoaștem și să le susținem necondiționat.”

De obicei, printre întrebările stăruitoare pe care copiii le pun mai devreme sau mai târziu părinților sunt: „Putem avea un câine? Când îmi luați un cățel?”. Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Violaine și al familiei ei atunci atunci când au venit pentru trei ani în București. Copiii insistau să li se ia un câțel, dat fiind că aveau condiții să îl crească și mai ales dorința de a avea încă un partener de joacă. Părinții șovăiau, dar, după ce au aflat de Fundația ”Light into Europe” și au descoperit programul de pregătire a câinilor ghizi pentru nevăzători, opțiunile li s-au schimbat.

„Atunci când cei zece cățeluși și mămica lor au devenit pentru un timp membri ai familiei noastre, a fost o oportunitate uriașă de a-i învăța pe copii importanța de a nu da înapoi, de a se implica și de a interacționa cu animalele pe care le iubesc și care pot schimba în bine pe cineva”, a spus Violaine Jordan. ”A-i vedea pe cățeluși cum se nasc, unul după altul, a fost o experiență unică pentru copii și în special pentru fiica mea Olivia, care s-a implicat de la început în hrănirea, îngrijirea și monitorizarea cățelușilor. Atunci când ne-am despărțit de ei a fost probabil unul dintre cele mai dificile momente prin care a trecut familia noastră! Dar, după ce am întâlnit câțiva nevăzători însoțiți de câini-ghid, am realizat că am contribuit și noi în devenirea și misiunea lor nobilă, iar acesta a fost cel mai înălțător sentiment pe care ni-l puteam imagina. Am fost triști la despărțirea de Daisy și cățelușii săi, dar mândri că ne-am dus misiunea la capăt”.

Cei 10 cățeluși fericiți și sănătoși se află deja la alte familii gazdă care îi vor ajuta în următoarele 12 – 14 luni cu dragoste și grijă să se transforme în câini dresați și atenți, gata să înceapă antrenamentul avansat ca să devină câini ghizi pentru nevăzători sau câini utilitari; nu înainte de a trece testul In-For-Training (INF), care le evaluează istoricul medical, comportamentul, pregătirea și progresul, prin teste practice. Astfel se stabilește ”viitorul” fiecărui câine; cei care trec testele, pot urma antrenamentul oficial pentru câinii-ghizi, câinii utilitari sau pot face parte din programul de reproducere, care se ocupă de înmulțirea potențialilor câini-ghizi. La absolvirea antrenamentului oficial, cățelușii încep activitatea cu persoanele cu deficiențe de vedere cărora le vor fi prieteni și tovarăși de viață!

”Light into Europe” este o organizație non-profit româno-engleză care, prin programele pe care le inițiază și le dezvoltă, antrenează și oferă câini ghizi pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dar și câini de asistență pentru persoanele care suferă de autism, epilepsie, depresie sau anxietate. De peste 10 ani, Camelia și Stan Platt dezvoltă aceste parteneriate și legături între câinii ghizi special antrenați și persoane cu deficiențe de vedere pentru a le ajuta să-și recâștige libertatea în viața de zi cu zi.

„Este un ajutor de care este foarte mare nevoie”, a spus Valentin Andrieș care o are alături pe cățelușa Bridie. „Persoanele cu deficiențe de vedere ca mine, spun mereu că se simt libere pentru prima dată în viață. Bineînțeles că Bridie mi-a dat mai multă încredere în mine, mai ales fiindcă sunt actor și fac ceea ce îmi place foarte mult”.

”Light into Europe” a început programul pregătire a câinilor-ghizi în România în anul 2010 și a ajuns în acest an la 70 de câini, inclusiv cu Generația F de nou-născuți, ajutând și influențând mii de nevăzători, îndeosebi copii și tineri care își doresc să trăiască o viață normală și să fie independenți.

Care sunt condițiile pentru a deveni o gazdă pentru cățeluși?

Rob Bousie, coordonatorul programului crescătorilor de câini ghid ne spunea că, „pentru a începe cu adevărat creșterea cățelușilor, există câteva condiții pe care un viitor crescător trebuie să le îndeplinească înainte să primească un câine. Unele dintre aceste condiții sunt completarea unui formular, participarea la cursurile noastre de instructaj elementar, o verificăre a antecedentelor, participarea la sesiuni de orientare, dar, cel mai important lucru este să iubească animalele și să dorească cu adevărat să facă o schimbare în bine! Una dintre cele mai importante condiții este verificarea casei, a siguranței și a condițiilor în care va locui cățelul coordonatorul va inspecta casa și va face sugestii pentru a se asigura că este sigură pentru cățeluș. Se asemănă cu procesul de pregătire a camerei sau casei pentru sosirea unui bebeluș. Pentru noi, membrii Fundației Light into Europe, siguranța și securitatea cățelușului este cel mai important lucru!”

Unul dintre programele utilizate de Light into Europeeste Successive Training & Enrichment Program – STEP pentru a antrena cățelușii cu tact, răbdare, încurajări verbale și recompense gustoase. STEP se axează pe clădirea unei legături bazate pe încredere între crescător și cățeluș, pe măsură ce cățelușul dobândește abilități esențiale în etape succesive. „Le permitem cățeilor să facă alegerile corecte”, a precizat Rob Bousie. „Cu cât mai des îi permiți cățelului să decidă singur, cu atât mai întipărit va deveni mai târziu acest comportament.”

Alexandra Marin este profesoară la Școala de Nevăzători din București și l-a primit de la ”Light into Europe”, pe Bonnie, cățelușa ei ghid, De când s-au întâlnit pentru prima dată în 2016, Alexandra și Bonnie sunt inseparabile. „Este minunată! Parcă ar fi așteptat să mă întâlnească, a alergat și a sărit pe mine”, ne-a spus Alexandra, a cărei viață s-a schimbat complet de când a întâlnit-o pe Bonnie, deoarece a dobândit independența pe care și-o dorea de mult timp. „Schimbarea s-a petrecut din stadiul în care mă simțeam limitată la propriu și la figurat, ajutându-mă doar de bastonul alb și până la a putea călători cu Bonnie, practic oriunde! Mergem împreună la lucru și la cumpărături și pot să ies în oraș cu familia, coelgii și prietenii.”

„Consider că acești câini antrenați și abili sunt folosiți într-o măsură mult mai mică față de potențialul lor”, a afirmat Camelia Platt, CEO al fundației Light into Europe. „Abia acum societatea începe să înțeleagă cu adevărat ce roluri importante pot să joace câinii în viețile nevăzătorilor și care este impactul imens pe care îl pot avea în schimbarea atitudinilor despre persoanele cu dizabilități din România”

Realizator: Oana Georgescu