In februarie 2003 am inceput la radio o emisiune saptamanala care il avea ca invitat pe Tudor. In doi ani si jumatate am realizat 115 editii de scurte interviuri cu maestrul la emisiunea care se numea «La taifas cu Tudor Gheorghe». Daca ar fi aparut totul, cartea ar fi avut 800 de pagini, de aceea a fost redusa cu mare greutate la 300 de file. “Tudor Gheorghe este o persoana mult mai complexa decat lasa sa se vada. Am avut ocazia sa intervievez o statuie vie. Este un om-simbol, precum o statuie” – a adaugat autorul cartii in timp ce maestrul zambea.
“Doamne, de cand il stiu oare pe Tudor Gheorghe? Am impresia ca de o vesnicie (…) Intr-o zi s-a trezit statuie. O statuie vie. Asa am scriu eu candva despre el, de ce va suparati, boieri Dumneavoastra? Stiti cate lucruri se pot afla cand stai de vorba cu o statuie? N-aveti de unde, nici eu n-am stiut. Dar am avut rabdarea sa ascult si sa intreb, sa intreb si sa ascult…” – scria Mircea Pospai, prezent la lansare alaturi de numerosi invitati printer care l-am remarcat si pe Dinu Sararu.
Evenimentul a fost “dublat” de lansarea volumului de poezii “Uneori femeile surad” al sotiei artistului – Georgeta Tudor care scria: “Asa, fara motivatie …/Sa nu le intrebati de ce/Poate nici nu stiu/Poate nu vor sa spuna/Ce-si povestesc singure-n gand/In scurta zilei recreatie/Cand fortele cu descantec le-aduna/ In trupul plapand./Sa nu intrebati de ce/Surade senin straina trecatoare/Ignorand a strazii tentatie/Caci poate i-ati tulbura clipa/Cand asculta cum in pantecul ei/O floare isi palpaie aripa/In infinita stare de gratie”. De designul si grafica celor doua carti s-a ocupat fiul lor, Andrian. “Eu nu ma consider poeta. Sunt doar o actrita care, dupa ce a citit mii de poezii, s-a gandit sa faca rime cu toate sentimentele femeilor. «Uneori femeile surad» pentru ca plang prea mult pentru toate durerile lumii” – a declarat Georgeta.
Tudor Gheorghe avea sa sarbatoareasca acest eveniment inedit cu spectacolul “Cavalerii felinarelor tarzii” sustinut intr-o Sala a Palatului arhiplina, eveniment inclus in programul celei de-a II-a editii a Festivalului Artelor Bucuresti. A fost un regal muzical cu cele mai frumoase melodii din repertoriul a doua legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc si Jean Moscopol.
Oana Georgescu