Escalada pe Gheata la Busteni

Sase minute, atat au avut la dispozitie sportivii reuniti la Busteni pentru Cupa Mondiala de Escalada pe Gheata 2011. In acest timp atat de scurt, fiecare concurent trebuia sa ajunga - cine a putut - in varful estacadei inalte de 20 de metri, presarata din loc in loc cu prize special facute si gheata, mai ales gheata.

Formata din trei arcuri care in partea superioara se uneau intr-o calota sferica, estacada a fost astfel conceputa incat la fiecare concurs sa poata fii altfel asamblata, ceea ce permite crearea unui numar nelimitat de trasee de concurs de mare dificultate si spectaculozitate. Doi amenajatori italieni acreditati de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism (UIAA) au realizat estacada de anul acesta de la Busteni. La proba de viteza, in schimb, sportivii au avut de urcat in cel mai scurt timp posibil un perete inalt de 20 de metri acoperit de gheata, dar fara alte obstacole din otel.

Rezultatele au aratat astfel: la femei, in proba de dificultate: au castigat: locul 1 Angelika Rainer (Italia), locul 2 Wonn Sheon (Koreea de Sud), locul 3 Anna Galyamova (Rusia). Romanca Ioana Ionita s-a clasat pe locul 18. La masculin, proba de dificultate: locul 1 l-a obtinut Hee Yong Park (Koreea de Sud), locul 2 Markus Bendler (Austria/Romania) si locul 3 Yevgen Kryvosheytsev (Ucraina).

Cei care au dominat proba de viteza de anul acesta au fost rusii. Astfel, la femei, pe locul 1 s-a clasat Natalya Kulikova (Rusia), pe locul 2 Maria Tolokonina (Rusia) si pe locul 3 Nadezhda Gallyamova (Rusia), in timp ce la baieti locul 1,2 si 3 l-au obtinut Pavel Gulyaev, Alexey Vagin si Pavel Batushev (toti din Rusia). La aceasta proba, romancele Cristina Pogacean si Ioana Ionita au obtinut doua locuri onorabile 6 respectiv 10.

Alice-Claudia Gherman