EUROPAfest 2010 s-a incheiat in ropote de aplauze

Timp de o saptamana s-a desfasuart la Bucuresti cea de-a XVII-a editie a EUROPAfest, eveniment muzical de mare amploare la care au participat peste 250 de muzicieni din 40 de tari.

Au fost reprezentatii live de jazz, blues, pop si clasic aflate sub semnul autenticului – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions, interpretari inedite si originale, proiectii si multe alte evenimente apreciate de un public numeros si cunoscator. Astazi, considerat brand de tara, EUROPAfest este singurul festival din Europa ce reuneste 4 genuri muzicale.

Desfasurat din 2005 sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, EUROPAfest a oferit o agenda bogata in care muzica buna a devenit principalul mod de comunicare intre artisti si public. Desfasurat in locatii diferite, sub sloganul „Festivalul ofera! Tu alegi!” EUROPAfest este un proiect realizat cu suportul programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.Registrele au oscilat intre senzualitatea blues-ului, dinamismul pop-ului, neconventionalul jazz-ului (au fost 15 trupe cu muzicieni din 21 de tari) si virtuozitatea clasicului.

„Jeunesses International Music Competition” a fost unul dintre cele mai asteptate si disputate concursuri de pian. 71 de pianisti din 23 de tari si-au disputat premiile la patru categorii:

Categoria A (muzicieni cu varsta pana la 10 ani)
Premiul I: Emil Boyadzhiev, Bulgaria. Premiul II: Andra Borz, Romania, Premiul III : Krikor Karagyozov, Bulgaria, Premiul Special: Vladimir Spac, Romania

Categoria B (varsta 10–14 ani)
Premiul I: Melisa Ursu, Rep.Moldova, Premiul I: Xu Jinzhao, China, Premiul III: Madalin Nicolae Musat, Romania

Categoria C (varsta 14–18 ani)
Premiul I: Andrei Gologan, Romania, Premiul II: Aaron Pilsan, Austria, Premiul III: Li Zixiao, China

Categoria D (varsta 18–30 ani)
Premiul II: Esther Lee, SUA/Germania, Premiul II: Valentin Muresan, Romania, Premiul Special „Sabin V. Dragoi”: Denys Bodnar, Ucraina.

Gala EUROPAfest a fost gazduita de Sala AUDITORIUM (Sala Mica a Palatului) si a marcat recitalurile micutilor pianisti si cele ale formatiilor laureate la „Bucharest International Jazz Competition” 2010. Marele Premiu a fost adjudecat de Stephan Braun TRIO (Germania, Polonia) alcatuit din Stephan Braun (violoncel), Matthaus Winnitzki (pian, clape) si Bohdan Janke (tobe, percutie, tabla). Cele doua concursuri au dat ocazia muzicienilor din intreaga lume sa concureze la cel mai inalt nivel in fata publicului si a juriilor de specialisti, confirmand inca o data ca este nevoie de astfel de evenimente in lumea muzicala romaneasca.