Capodopera teatrului liric, Falstaff, ultima opera compusa de Giuseppe Verdi a avut premiera la Opera Nationala Bucuresti, intr-o montare inedita semnata de regizorul britanic Graham Vick, unul dintre cel mai importanti regizori de opera din lume.
O montare moderna si o viziune unica, in premiera mondiala
Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, cofondator si actualmente director artistic al Birmingham Opera Company, detinator al mai multor distinctii printre care Premiul Olivier, Premiul Royal Philharmonic Society si Premiul ,Abbiati, Graham Vick, considerat a fi unul dintre cei mai importanti regizori de opera din lume este renumit pentru montarile sale surprinzatoare si inovative prezentate pe scenele marilor teatre lirice. Spectacolul Falstaff de la Opera Nationala Bucuresti nu a facut exceptie, fiind o montare moderna, complet diferita fata de felul in care aceasta opera a fost prezentata pana acum oriunde in lume. De data aceasta Graham Vick a mutat subiectul operei in trei acte Falstaff in timpurile noastre, abordand cu un umor tipic englezesc teme contemporane, precum societatea de consum, lacomia, imoralitatea, oportunismul din lumea spirituala a personajelor lui Shakespeare transpusa in teatrul muzical de catre compozitorul Giuseppe Verdi si libretistul Arrigo Boito, inspirat de piesele de teatru Nevestele vesele din Windsor si Henric al IV-lea de William Shakespeare.
Abordarea mea este cea a unui dialog imediat, deschis, spontan intre scena si public. Un public care este atent, care se recunoaste pe scena si se recunoaste pe sine in marile opere, in opozitie cu a recunoaste marile opere. Aceasta este dihotomia… provocarea operei. Nu am venit ca sa fac un spectacol grandios, sa ma dau mare, ar fi absolut inutil. Am venit ca sa traiesc o experienta interesanta cu un grup de interpreti. Ca sa imi aduc abordarea personala si sa lucrez intr-o noua Opera, pentru un public nou, asta ma intereseaza – spunea Graham Vick.
Mi-am dorit foarte tare sa-l aducem pe Graham Vick sa monteze la Bucuresti dintr-un motiv important, si anume acela ca marii artisti, marii creatori de teatru trebuie sa realizeze pe aceasta scena spectacole care sa aduca in prim-plan teme care au legatura cu societatea in care traim, cu modalitatea in care regizorul, ca si barometru al societatii si formator de opinie, poate sa le puna in evidenta in spectacol sau. Graham Vick, unul dintre cei mai mari creatori din acest domeniu, este la Opera Nationala Bucuresti pentru a ne arata modalitatea sa de a face teatru. – afirma Razvan Ioan Dinca, director general al Operei Nationale Bucuresti, care si-a dorit sa ofere publicului posibilitatea de a urmari la Bucuresti un altfel de spectacol de opera.
Solisti ai Operei Nationale Bucuresti, debut in Falstaff
Noua productie se bazeaza in mare masura pe solistii Operei Nationale Bucuresti, chiar daca marea lor majoritate debuteaza cu acest prilej in lucrarea compusa de Verdi. Personajul principal este interpretat de baritonul Stefan Ignat, acesta fiind singurul membru al echipei care a mai lucrat cu Graham Vick. Regizorul britanic l-a distribuit in 2005 in rolul titular din Oedipe de George Enescu, opera pusa in scena in Italia, la Cagliari.
Din distributie fac parte: Catalin Toropoc (Ford), Iulia Isaev (Alice), Ana Cebotari (Nanetta), Sorana Negrea (Meg Page), Andreea Iftimescu (Quickly), Stefan von Korch (Fenton), Liviu Indricau (Caius), Valentin Racoveanu (Bardolfo) si Iustin Zetea (Pistola).
Scenografia spectacolului Falstaff este semnata de Samal Blak, castigator al Premiului Linbury pentru Scenografie in anul 2009. Samal Blak a mai colaborat cu regizorul Graham Vick la spectacole de opera din Marea Britanie si a semnat decorurile si costumele pentru productii ale Teatrului La Monnaie din Bruxelles, ale companiei English Touring Opera, ale Scottish Opera&Music Theatre Wales, ale Operei Ostford (Norvegia) si ale Linbury Studio Theatre de la Royal Opera House din Londra. Din staff-ul productiei mai fac parte: Giuseppe di Iorio (Lighting design) si Jacopo Spinei (asistent de regie). La pupitrul Orchestrei Operei Nationale Bucuresti s-a aflat Guillermo García Calvo, dirijor al Operei de Stat din Viena si colaborator al mai multor institutii muzicale de prestigiu din lume, precum Deutsche Oper Berlin si London Symphony Orchestra. Dirijorul corului este maestrul Stelian Olaru.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros