FEI – Grand Prix Romania 2013

Concursul International de Sarituri peste Obstacole FEI - Grand Prix a readus Romania in circuitul european al echitatiei. Calaretul roman Norbert Schuman a acumulat cele mai multe puncte in circuitul Golden Tour.

Nivelul tehnic si sportiv ridicat, eleganta, ritmul, determinarea si fair-play-ul celor peste 70 de concurenti si 140 de cai din toata Europa pledeaza pentru succesul incontestabil al Concursului International de Sarituri peste Obstacole FEI – Grand Prix desfasurat la clubul Equestria din comuna Snagov, sat Tancabesti. Cotat la 2 stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, acest eveniment ecvestru, primul dupa 7 ani de absenta a Romaniei din circuit, a evidentiat si performanta Romaniei de a etala conditii similare concursurilor internationale de echitatie de nivel mondial. La toate acestea s-au adaugat rigurozitatea standardelor tehnice si exigenta juriului international alcatuit nume de referinta ale echitatiei mondiale.

Initiatoarea organizarii concursului FEI Grand Prix, Dr. Ozana Moraru, considera ca, o data cu acest concurs, Romania a facut un important pas inainte in dorinta sa de a reveni intre valorile europene. “Misiunea asumata inca de la inceput de Clubul Equestria, acela de a organiza acest conform celor mai actuale standarde tehnice mondiale, dar si de a educa publicul in spiritul unei competitii fair-play si al aprecierii unui sport frumos si elegant, a fost indeplinita. Impresia foarte buna lasata de calaretii din Romania si impresiile generale favorabile ale personalitatilor straine din juriu ne fac sa asteptam cu nerabdare editiile viitoare ale competitiei si sa ne dorim ca acest concurs sa devina un obicei romanesc” – a spus dr. Ozana Moraru”.

Romanul Norbert Schuman a triumfat in clasamentul final al punctelor din circuitul Golden Tour, urmat de bulgarul Angel Niagolov si de castigatorul Gold Tour Final Grand Prix, turcul Husnu Dinc. Alti concurenti romani remarcati au fost Patric Petre si juniorul Cristian Ceausescu, ambii castigand puncte pentru calificarea la Campionatul European de Tineret si de Juniori. Dintre calaretele romance inscrise in competitie, Alina Becali a cucerit Marele Premiu Young Riders Tour. Cea mai importanta proba a competitiei (premiul in bani a fost de 10.000 Euro) a fost castigata de turcul Husnu Dinc, cu calul Chellachic Z dupa un traseu impecabil. Pe locul secund s-a clasat bulgarul Angel Niagolov cu calul Catrina B, iar pe locul trei s-a situat unul dintre cei mai buni competitori al celor patru zile de concurs, bulgarul Ivaylo Bonev.

Realizator: Oana Georgescu