Jucata de peste doua secole pe marile scene lirice ale lumii, opera Flautul fermecat, de W.A. Mozart, libret J.E. Schikaneder, face parte, incepand din aceasta primavara, si din repertoriul actualei stagiuni a Operei Comice pentru Copii.
Ultima opera a Soarelui muzicii adaptata special pentru copii
Aceasta noua productie poarta semnaturile regizorului Cristian Mihailescu, a scenografei Viorica Petrovici si a coregrafului Catalin Caracas. Conducerea muzicala apartine dirijorului Ciprian Teodorascu, iar coregrafia grupului de copii, maestrului coregraf Jaqueline Bratu.
Flautul fermecat, ultima opera a lui Mozart, Soarele muzicii, este o victorie a Soarelui asupra tenebrelor, a Muzicii in fata zgomotului. Veniti din imperiul Reginei Noptii, Tamino si Pamina gasesc lumina, trecand prin probe teribile: proba focului, proba apei, dar, mai ales, proba tacerii, a imposibilei comunicari. Lumea ce ne inconjoara e frumoasa, colorata, vesela, libera, ca un freamat de aripi. Ne-o infatiseaza dionisiacii Papageno si Papagena. Copiii lor, Papagenutii, cum i-am numit noi, inventati de mine, vor duce mai departe aceasta dragoste de viata, care face ca Pamantul sa traiasca. Privind la intamplarile de pe scena, bucurandu-va de excelentii interpreti, lasati-va invaluiti, dragi copii de toate varstele, de muzica celesta a celui iubit de Dumnezeu – pentru ca aceasta semnifica numele lui, Amadeus. – a declarat regizorul Cristian Mihailescu.
Apreciata pentru multiplele niveluri la care poate fi perceputa, celebra opera este adaptata, in viziunea regizorului Cristian Mihailescu, nivelului de intelegere pe care-l au copiii cu varsta cuprinsa intre 5 – 15 ani, fara a-i fi diminuate farmecul si profunzimea pe care le poate recepta publicul adult.
O poveste emotionanta transpusa in muzica, dans, decoruri, costume si efecte speciale
Opera ilustreaza povestea tanarului print Tamino, care, in cautarea iubitei sale, iese din noapte spre lumina, calauzit de trei copii. Cu ajutorul flautului sau fermecat, el trece cele trei probe importante: Tacerea, Focul si Apa. Rasplata va fi pe masura: va intra alaturi de Pamina in templul inteleptilor. Atotputernica Regina a Noptii va fi astfel invinsa de tinerete, iubire si adevar.
Celebrele personaje prind viata pe scena Operei Comice pentru Copii, in interpretarea solistilor deja consacrati ai institutiei (Valentin Racoveanu, Stefan Schuller, Raluca Opera, Andrei Lazar, Oana Serban, Daniel Filipescu, Gabriela Daha s.a.), productia beneficiind si de elemente de noutate ce vor fi revelate pe scena.
Mozart e acel izvor nesecat, la care revii mereu cu certitudinea ca a mai ramas ceva ce urmeaza sa descoperi si care sa-ti potoleasca setea de frumos. Iar – a marturisit Felicia Filip, director general al institutiei.
Anul acesta, Opera Comica pentru Copii pregateste alte doua noi productii: Fetita cu chibrituri (balet, premiera pe 5 iunie) si Münchhausen de Dan Dediu (opera, premiera va avea loc in cadrul Festivalului International George Enescu).
Distributie internationala in Flautul fermecat la Opera Comica pentru Copii
China, Franta, Cipru, Bulgaria, Turcia, Albania si Romania sunt tarile de provenienta ale solistilor din Flautul fermecat. Din distributia internationala a operei Flautul fermecat de W.A. Mozart, libret J. E. Schikaneder, fac parte solistii Plamena Anghelova (Bulgaria) si Gloria Tronel (Franta), ambele interpretand-o pe Regina Noptii, Margarita Antoniadou (Cipru), in rolul primeia dintre cele trei Doamne, Gjergji Mani (Albania), care-l interpreteaza pe Tamino, Samuel Alper Adiguzel (Turcia), in rolul lui Sarastro si Fang Shuang (China), in rolul lui Papageno.
Realizator: Oana Georgescu