Piesele selectate si expuse se adreseaza atat publicului larg, prin estetica deosebita (cuart, galena, marcasita, sfalerit, gips, calcit alb, galben sau roz, rodocrozit, baritina albastra sau rosie, spectaculoase stibine), cat si specialistilor (sunt expuse piese de valoare mondiala precum scheelit-ul, whewhellit-ul sau sfera de de calcit negru).
Prin definitie, „Floarea de mina” este un esantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care poseda calitati estetice deosebite, datorita concresterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor, a dimensiunilor de exceptie a unor cristale componente, calitati care, in totalitate, fac ca esantionul sa fie bine individualizat fata de altele.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare a organizat inca din anul 1984, numeroase expozitii temporare in tara (Timisoara, Brasov, Pitesti, Sibiu, Galati) si in strainatate (Austria, Franta, Ungaria, Germania sau Monaco), expozitia de la Bucuresti alaturandu-se cu succes acestei serii. Va invitam la spectacolul lumii minerale, pentru a descoperi bogatiile pe care oamenii le-au scos la lumina din minele din zona Baia Mare.
Oana Georgescu