Cu ocazia Zile Nationale de lupta impotriva Cancerului de San, Fundatia Renasterea, a imbracat in Roz, pentru a 22-a oara, o cladire emblematica pentru Romania: Palatul CEC. De la bun inceput, acest eveniment anual, devenit traditie este dedicat promovarii preventiei si depistarii precoce a cancerului si pledeaza pentru acces gratuit la diagnostic si tratament pentru femeile din Romania.
Catena este sponsor de traditie al „Iluminarii in Roz” si al mai multor evenimente organizate de Fundatia Renasterea (Race for the Cure Romania, Brave Cut), initiatoare a campaniilor de preventie si depistare precoce a cancerului de san.
Printre cei peste 200 de participanti la eveniemntul prezentat de Iuliana Tudor, s-au numarat Dr.Diana Loreta Paun, Consilier Prezidential, Dr.Adriana Pistol, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Prof.Dr.Patriciu Achimas Cadariu, deputat, președintele Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României, Senatoarea Nicoleta Pauliuc, invingatoare in lupta cu cancerul si initiatoare a mai multor legi in beneficiul pacientilor oncologici, Dr. Alis Grasu, manager SABIF, medici, parteneri si sponsori ai evenimentului, invingatoare in lupta cu cancerul. Gazde az fost membrele Boardului Renasterea: Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Camelia Sucu, Veronica Savanciuc, Adriana Cazacu, Andreea Mihai.
Palatul CEC a fost imbracat pentru o seara, in culoarea roz, ca simbol al luptei impotriva cancerului de san
Momentul Iluminarii in Roz le-a avut ca protagoniste pe Mihaela Geoană, Presedinta Fundatiei Renasterea si pe Alexia Eram, apreciata de tanara generatie in mediul online, fiica Andreei Esca, Ambasadoarea Fundatiei Renasterea.
”Astăzi, Ziua Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân le reamintim tuturor femeilor că un control medical anual le poate salva viața. În acest an ne adresăm tuturor generațiilor și mai ales tinerilor. Le spunem că niciodată nu este prea devreme pentru prevenție și pentru a avea un stil de viață sănătos. În fiecare etapă a vieții trebuie să facem controalele medicale recomandate. Acestea ne pot salva viața. Ambasadoarea noastră, Andreea Esca, nu a putut fi astăzi alături de noi, dar alături de mine se află una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale tinerii generații, care prin exemplul mamei și al bunicii sale a învățat despre importanța prevenției și a controalelor medicale, Alexia Eram” – a fost mesajul transmis de Mihaela Geoana- presedinte fondator al Fundatiei Renasterea
„Sunt extrem de fericită să continui misiunea bunicii mele, asistentă medicală la Institutul Oncologic din București, a mamei, care de 21 de ani susține și militează pentru sănătatea femeii, pentru acces la prevenție, diagnostic și tratamente” – a spus Alexia Eram. „Le rog pe toate tinerele din România să meargă la controale medicale și să le convingă și pe mamele, mătușile, bunicile lor, prietenele lor să pătreze sănătatea!”.
Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei au fost Empire State Building New York, Turnul Perla Orientului din Shanghai, British Museum şi Opera din Paris. În Bucureşti, au fost iluminate în roz Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017), Ateneul Roman(2018), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Clinic Coltea(2020), Palatul Marmorosch(2021) .
Iată rezultatele celor 21 de ani de activitate ai Fundației Renașterea:
- peste 117.000 de investigatii medicale efectuate la Centrele Medicale Renasterea,
- 24.870 de teste medicale gratuite (Babes Papanicolau si mamografii) facute in cadrul Unitatii Mobile Renasterea, pentru femei defavorizate din mediul rural si orase mici,
- 950 de peruci oferite pacientelor oncologice si mai ales sansa de a-si salva viata, pentru cele peste 5300 de paciente diagnosticate la centrele Fundatiei.
- Centrul Medical de Excelenta „Renasterea”, inaugurat în 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital are 8 cabinete medicale, un laborator modern, mamograf digital si cu tomosinteza (cu 30% mai putina iradiere decat alte echipamente digitale), colposcop, ecograf 4D.
- In perioada 2003 – 2022, la Centrele Medicale Renasterea din Bucuresti s-au efectuat 31.794 de ecografii, 44.900 de mamografii si 52.071 de consultatii, 5.311 femei primind diagnosticul de cancer.
- Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin – primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 61 de comunităţi rurale si orase mici,unde peste 24.870 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 22.680 de teste Babes-Papanicolau si 11.317 mamografii.
Fundatia Renasterea, prin Unitatea Mobila de Diagnostic si Centrul Medical de Excelenta „Renasterea”, ofera teste medicale gratuite pacientelor oncologice si femeilor din mediul rural. Aceasta campanie este sustinuta si de participantii la cursa caritabila „Race for the Cure” Romania. Datorita celor 2730 de români care au luat parte la editia 2022 la cursa de la Bucuresti, tot atatea femei vulnerabile vor efectua analize medicale gratuite la centrele Fundatiei Renasterea. „Brave Cut – oferă putere”, proiectul de donare de par si oferire peruci din par natural pacientelor si copiilor aflati in tratament oncologic a fost lansat pe 1 octombrie 2015. De atunci, peste 21.000 codite (care ar putea fi transformate in 2200 peruci) provin de la donatori din peste 60 orase din Romania, dar si din tari precum Austria, Italia, Danemarca, Germania si Marea Britanie şi 950 de peruci au fost deja donate pacientelor oncologice.
Potrivit ultimelor studii, in Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, numărul deceselor se ridică la 3.209 si peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi pre-venţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros