Cea de-a V-a editie a Hope Concert, gala organizata de Fundatia Hope and Homes for Children in sprijinul copiilor vulnerabili din Romania i-a adus in premiera pe scena Ateneului pe Loredana, Andra, Adrian Despot, liderul formatiei Vita de Vie, pe actorul Marius Manole, pianistul Andrei Licaret si Ansamblul Violoncellissimo condus de maestrul Marin Cazacu, mezzosoprana Roxana Constantinescu si, in premiera, renumitul Cor National de Camera Madrigal – Marin Constantin.
Concertul a fost prezentat de Amalia Enache, jurnalist PRO TV impreuna cu Dragos Bucurenci, activist civic si director de dezvoltare al Hope and Homes for Children Romania
Hope Concert propune imbinarea artelor intr-un spectacol unitar, cu un mesaj special: arta, in toate formele ei, vine in sprijinul nemijlocit al copiilor dezavantajati. Cu alte cuvinte: arta pentru speranta si o casa si o familie pentru fiecare copil (…) Hope Concert inseamna ingemanarea tuturor gandurilor frumoase, pe care suflete pe masura le cladesc.
Gala Hope Concert 2017 a fost una a premierelor, Loredana si Andra cantand pentru prima data pe scena Ateneului Roman, acompaniate de Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu. Ele au interpretat piese proprii, reorchestrate special pentru ansamblul de violoncele. Mezzosoprana Roxana Constantinescu, artista cu o remarcabila cariera internationala a venit in Romania special pentru acest eveniment, dupa ce a cantat pe mari scene lirice internationale, precum teatrul liric La Fenice din Venetia, operele din Roma, Zurich, Toulouse, Berlin sau Tokyo. Ca fiica de invatatoare si ca mama, stiu cat de important e orice ajutor care vine catre copii in perioada de formare. E o onoare pentru mine sa ma alatur anul acesta campaniei Hope and Homes for Children, iar muzica mea sa aduca, prin Hope Concert, beneficii directe unor copii care au nevoie de sprijinul nostru.– a spus Loredana.
Andra, la randul sau a tinut sa spuna ca am crescut intr-o familie modesta, cu patru copii, in care imparteam si hainele, si jucariile, si asta m-a ajutat sa inteleg mai tarziu cat de important este sa traiesti intr-o casa in care sa simti dragostea neconditionata a celor din jur si cum asta iti da putere sa fii asa cum iti doresti. Parintii mei au facut numeroase sacrificii ca eu sa devin artista de astazi si cred ca fiecare copil merita aceasta sansa.
Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie, s-a alaturat si el in premiera Hope Concert pentru a contribui la indeplinirea visului si scopului Hope and Homes for Children (printesa Marina Sturdza, presedinte onorific), acela de a oferi o casa si o familie fiecarui copil. Actorul Marius Manole a primit recent titlul de Ambasador Hope and Homes for Children. Compozitorii Catalin Cretu si Dor Niculescu au reorchestrat piesele muzicale din program intr-o maniera inedita, adaptata pentru o orchestra de violoncele. Gala a cuprins si numeroase proiecte artistice relizate chiar de beneficiarii programelor Hope and Homes for Children, care sunt de fiecare data implicati in eveniment.
La evenimentul organizat cu sprijinul Filarmonicii George Enescu si al Quartz Media Production au fost prezenti ambasadori, reprezentanti ai Corpului Diplomatic acrediat la Bucuresti, oameni de afaceri, reprezentatnti ai numeroase companii, vedete si personalitati lae vietii cultural-artistice, care au ales sa isi arate astfel sprijinul pentru programele desfasurate de fundatie si pentru copiii din aceste programe. Anul acesta ajungem la 45.000 de copii ale caror vieti le-am schimbat in ultimii 19 ani. Suntem pe cale de a inaugura casa de tip familial cu numarul 100. Avem in jurul nostru tineri adulti, cu destinul in mainile lor, pe care i-am adus aici, croindu-le un cu totul alt drum decat cel care le era pregatit. Le multumesc mult partenerilor nostri si celor care ne sprijina an de an, cu ajutorul lor salvam vieti si mii de copii isi recastiga copilaria. – a declarant Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud in cadrul Hope and Homes for Children.
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 53 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile HHC Romania si ale partenerilor sai, 4.985 copii au fost scosi din institutii, iar alti 912 urmeaza sa paraseasca institutiile in curs de inchidere. In acelasi timp, organizatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 25.787 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 862 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, peste 1.800 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 843 in regim de urgenta si 8.125 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children Romania. Pana in acest moment, 40.280 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2022 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra.
Realizator: Oana Georgescu, Mihaela Moldoveanu
Foto: Cristina Ardelean