Hreanul, șoncul și merele de aur

Inițiatorii programului ”La Pas / Slowing down” (Mihaela Vețan, Președinte Asociația CRIES și Sergiu Florean, Director Festival) au organizat o inedită întâlnire gastronomică orientată de câteva ingrediente din bucătăria tradiţională ardelenească; hreanul, șoncul sau şunca bănățeană și gutuia sau ”mărul de aur”, așa cum este denumită, mai ales în zona de nord a ţării.

Invitați speciali au fost Chef Ioan Bebeșelea, bucătar Slow Food, un promotor al consolidării relației cu micii producători de hrană și al valorizării ingredientelor locale și de sezon. Moderator a fost Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, jurnalist și blogger (”Observatorul Gastronomic”). A fost un veritabil festival al gusturilor românești, ingerdientele fiind naturale și la îndemâna oricui: șunca de casă (șoanca ardeleanească sau șoncul bănățean), hreanul din care s-a pregătit o delicioasă cremă și gutuia, un fruct gustos și sănătos.

Originar din Sibiu, Chef Ioan Bebeșelea este un pasionat al gastronomiei, căruia îi place să redescopere ingrediente uitate, prea puțin folosite, dar care se regăsesc cât mai aproape de locul și zona în care gătește și pe care le introduce în preparatele sale. Astfel, în meniurile sale se află la loc de cinste loboda, urzicile, ștevia, măcrișul sau ciupercile. In 2019 a primit premiul “Terroir”, oferit de ghidul ”Gault & Millau” Romania, pentru promovarea producătorilor locali, restaurantul său primind 12,5 puncte. Preferatele mele absolute sunt pâinea cu unt și sare de mină, ciorba de berken – ciorbă acră cu afumătură și tarhon și cartofii franțuzești din care pot să ii mănânc în neștire” – declara într-un interviu. Ioan Bebeșelea a copilărit în satul Roșia de pe Valea Hârtibaciului și în zona Mărginimii Sibiului, în satul Jina. Deși este inginer de profesie, la câțiva ani de la absolvirea facultății s-a dedicat gătitului, după o călătorie în Bangladesh și India.

În câțiva ani a deschis, împreună cu un prieten un restaurant cu preparate inspirate de mâncărurile din copilărie, de rețete vechi și de ingredientele din zona Sibiului. S-a apucat să coacă și propria pâine pentru că nu găsea ceva pe gustul său. De la drojdie a trecut la maia (o creşte şi o hrăneşte în casă), la care adaugă jumătate făină integrală și jumătate făină albă.

Programul ”La Pas / Slowing down”, produs de Asociația CRIES, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării de „slow-food (bun-curat-etic)”, dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul cetățenilor. Programul include o componentă de educație și responsabilitate socială privind practici durabile de producție și consum, dar și de incluziune socială și apreciere a diversității, adresată deopotrivă tinerilor și adulților.

Asociația CRIES, lucrează din 2009 la, cităm, “construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie”. Întreg programul “La Pas” încurajează sustenabilitatea mediului și un mod de viață sănătos prin stimularea consumului responsabili și a unei mai bune folosiri a orașului ca spațiu public, promovând produsele regionale, mobilitatea și energia verde.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu