Imaculat, cel mai bun debut la Veneția și premieră la LFDC

În secțiunea Avanpremierele toamnei din cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest a fost prezentat în premieră filmul românesc „Imaculat“.

Cu doar puțin timp în urmă, pe 11 septembrie 2021, la festivalul de la Veneția, filmul „Imaculat“ a fost încununat de trei premii importante. Munca echipei a fost aplaudată și la București, pe scena festivalului. Și dacă n-ar fi fost restricțiile în vigoare, probabil că sala ar fi fost arhiplină.

„Imaculat“ este debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark. Monica Stan este și scenarista filmului, povestea scrisă de ea fiind inspirată dintr-o experiență personală.

Filmul, selectat în secțiunea paralelă Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia, a fost recompensat cu Premiul pentru debut Luigi De Laurentiis. Lungmetrajul a mai primit două trofee, Authors under 40 Award pentru cel mai bun scenariu şi cel pentru regie al secțiunii Giornate degli Autori.

Prestigiosul premiu Luigi de Laurentiis Award “Lion of the Future” este acordat celui mai bun debut, câștigătorul fiind ales din toate secțiunile competitive ale Festivalului de Film de la Veneția.

La înmânarea premiului, juriul ţi-a motivat astfel opţiunea: „Imaculat este un film puternic cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Imaculat reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină aflată în procesul de reabilitare, filmul având niște performanțe impresionante din partea actorilor… Abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, “Imaculat” reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică: o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării“.

La primirea premiului pentru cel mai bun scenariu, Monica Stan declara :“Filmul a încolțit în mine într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea, eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine. Distilarea acestui ”ceva” și transpunerea sa într-un limbaj cinematografic a fost însă un proces îndelungat și complex…Scrierea scenariului și realizarea filmului au fost un proces de autodescoperire, dar și de deschidere la experiențele actorilor și la felul în care au interpretat ei scenariul. Pentru mine cele mai mari recompense au fost procesul în sine și oamenii cu care am lucrat, cărora le sunt extrem de recunoscătoare. Mă bucur foarte mult că aceste premii sunt o recunoaștere a muncii și a talentului lor. “

text Mihaela Moldoveanu