S-a mai stins o Stea... O Stea strălucitoare a Revistei, un mare actor al Teatrului și Filmului românesc, un artist, ca nimeni altul, care știa atât de bine să joace, să cânte și să ne încânte cu aparițiile sale, cu jovialitatea și bucuria de a se afla pe scenă, în fața publicului.
”Nasc şi la Dolhasca vedete! – ar fi exclamat orice cronicar, dacă ar fi avut norocul să îl cunoască pe ALEXANDRU ARŞINEL. Acest mare actor popular joacă, zi şi noapte pe scena propriei vieţi, aproape neobosit (…) Este artistul care a depășit de mult riscul meteoric și s-a făcut o stea în toată legea, pentru că are bossă de vedetă. Pare o forță a naturii, are o siguranță și un aplomb fără măsură, trage cu ghiulelele verbului său în sală, iar publicul explodează de râs. Cineva l-a comparat cu un tunar, dar comparația nu mi se pare exactă întrucât tunarii trag și pe de lături. Arșinel, nu! Și, ceea ce mi se pare un miracol, după explozie, actorul cântă sensibil, unduitor, inteligent. (…) Îl privesc cum acoperă terenul și timpul și spațiul și sufletul și îi admir dorința sinceră, netrucată de a fi peste tot. Crede în public, în familie, în meseria lui și în prieteni. Puțini rezistă în zilele noastre la oboseala de a fi vedetă. Arșinel, da! Pentru că el joacă şi va juca tot timpul pe scena propriei sale vieți” – Aurel Storin
Marele actor Alexandru Arşinel, fost Director al Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” timp de două decenii, a plecat spre Ceruri, ca să… joace alături de alte mari Stele ale Teatrului și Filmului românesc.
Pe 4 iunie maestrul a împlinit 83 de ani de viață și peste 60 de ani de carieră fabuloasă, mai ales în genul unic în lume al spectacolului de Revistă. A fost sărbătorit şi omagiat pe scena Sălii Savoy cu mare fast în spectacolul „Şi iată c-au trecut 80 de ani…”.
Biografia sa este una cu totul specială, aşa cum i-a fost întreaga viaţă şi carieră. Deşi aproape imposibil de cuprins, au fost reflectate în trei cărţi: „De la Dolhasca, pe calea Victoriei” (carte autobiografică, 2012), „Şi a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014), realizator Senso TV şi „Stela şi Arşinel, o pereche fără pereche” de Aurel Storin (2015).
Alexandru Arşinel a urmat cursurile Şcolii Tehnice de Construcţii (anii 1952 – 1955), absolvind liceul la Iaşi, în 1956. A absolvit IATC în anul 1962 (clasa Prof. Irina Răchiţeanu Şirianu, apoi Prof. Ion Olteanu) şi a fost repartizat la Tg. Mureş împreună cu majoritatea colegilor de promoţie (Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei), unde au înfiinţat secţia română a Teatrului de Stat din localitate.
În 1960 a debutat la TVR (primul sediu al TVR, din strada Molière) într-un spectacol televizat, regizat de Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. Începând cu anul 1964 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București, la Grădina Boema, Sala Savoy şi la Teatrul de Vară „Herăstrău” în sute de roluri și în spectacole cu mii de reprezentații (în 1978 s-a născut cuplul de aur Stela Popescu – Alexandru Arşinel). În 1999 a devenit director al Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” Bucureşti, funcție pe care a deținut-o până la începutul anului 2019. A jucat şi un rol memorabil la Teatrul Naţional Bucureşti; cine nu îşi aminteşte de Prisâpkim din `Ploșnița` de V. Maiacovski?!
Este Cetățean de onoare al județului Suceava şi al comunei Dolhasca; din 2014 Casa de Cultură din localitate îi poartă numele. Este și Cetățean de Onoare al Muncipiului Bucureşti, titlu acordat în 2017 de Primăria Municipiului Bucureşti „în semn de respect pentru contribuția adusă în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc”. A fost distins cu numeroase premii, trofee şi distincţii speciale. A fost desemnat la Galele ”Zece pentru România”, ”Cel mai iubit actor” şi „Cel mai iubit şi de încredere român”!
Şi filmografia sa este una impresionantă: a debutat ca actor de film în 1962 în „Vacanţă la mare”, moment urmat de zeci de roluri sub bagheta celor mai importanţi regizori. Alexandru Arşinel a realizat şi dublaje în filme de animaţie, fiind vocea Ursului Baloo în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) şi a Şerifului în seria „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” şi maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”, producție de mare succes a anulul 2008 distinsă cu Premiul OSCAR, cu Globul de Aur și cu un Premiu BAFTA pentru Cel mai bun film de animație. A fost „vocea principală” în filmul de animaţie „Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor” (1987), alături de „voci” memorabile ale unor mari actori: Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Virgil Ogăşanu, Mihai Mălaimare, Valeria Ogăşanu, Alexandrina Halic, Brânduşa Zaiţa Silvestru sau Genoveva Preda. A fost una dintre vedetele incontestabile ale teatrului naţional radiofonic, de numele său fiind legate zeci de spectacole, dar și un număr impresionant de emisiuni de divertisment, realizate de maestrul Ion Vova. Colaborator fidel și constant al celebrelor „Unda veselă” și „Ora veselă”, emisiuni de tradiție Radio România, numele lui Alexandru Arșinel în distribuție a devenit, și pentru ascultătorii de radio, o garanție a succesului. Piesa prezentată ca o înregistrare de teatru radiofonic: „Caviar, votca si bay, bay” de George Astalos (regia Dan Puican) s-a jucat mai bine de douăzeci de ani şi a avut sute de reprezentaţii. Alexandru Arşinel, alături de actorii Stela Popescu, Tamara Buciuceanu-Botez şi Eugen Cristea a făcut înconjurul lumii cu acest spectacol, una dintre cele mai longevive producții teatrale prezentate românilor din Diaspora, pe cinci continente.
Şi, cum marelui actor îi plăcea foarte mult să cânte – „Nat King Arşinel” ne-a lăsat moştenire o discografie impresionantă („Ce faci astă seară tu?”, „Olé !”, „La mulţi ani, viață!”, „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Parfum de romanță”, „O strângere de mână”, „Mână, birjar!” şi „Melodii dragi mie…”.
Rămas bun, Maestre!