Concertul a fost conceput dupa modelul Last Night of the Proms, eveniment muzical care are loc in fiecare an la Londra, in ultima seara a celui mai important festival muzical din lume – BBC PROMS. Momentele solistice care au fost interpretate in acest concert de Orchestra Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” au fost reproduse dupa partiturile originale ale concertului din 1990 de la Roma. Atunci, pe 7 iulie, Tibor Rudas, managerul lui Luciano Pavarotti, a organizat un spectacol in aer liber la Terme di Caracall cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal – eveniment considerat a reprezenta una dintre cele mai mari productii contemporane din muzica clasica.
Au participat doua orchestre cu 150 de instrumentisti (Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino si Orchestra del Teatro dell’Opera di Roma) pentru a-i acompania pe cei trei mari tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Jose Carreras si Placido Domingo. Evenimentul a fost considerat atat de important incat, pentru a oferi cele mai bune conditii de imprimare, au fost luate masuri de redirectionare a traficului aerian de deasupra Romei, fapt fara precedent.
„Tenorul Ion Dacian, una dintre cele mai proeminente figuri ale Operetei romanesti, s-a nascut in 1911 la Saschiz, jud. Mures si a absolvit Conservatorul din Cluj. A debutat pe scena Operei din Cluj, interpretand un vast repertoriu: Flautul fermecat, Traviata, Martha, Barbierul din Sevilla, Manon, Tannhäuser si Evgheni Oneghin, dar si intreg repertoriul clasic de Opereta. A poposit apoi la Teatrul Alhambra din Bucuresti (1939) si la Teatrul de Stat de Opereta, unde a fost prim-solist, regizor si director (1950-1972) … Intr-un interviu acordat aproape de sfarsitul carierei lirice (1969), Ion Dacian marturisea: <
Succesele cele mai rasunatoare le-a cunoscut in premierele romanesti: N-a fost nunta mai frumoasa (1951), Ana Lugojana (1951), Lasati-ma sa cant (1954, peste 250 de reprezentatii!), Plutasul de pe Bistrita (1956), Lysistrata (1960), Anton Pann (1963), Targul de fete (1964), Soarele Londrei (1970), dobandind titlul de artist al poporului. S-a stins pe 8 decembrie 1981, exact in aceeasi luna (1928) in care a plecat si Leonard, Printul Operetei” (Viorel Cosma).
Oana Georgescu