Inaugurarea Casei de Licitatii ARTMARK

Aflat intr-o cladire istorica din centrul Bucurestilor, Palatul CESIANU-RACOVITA, noul sediu al Casei de Licitatii ARTMARK a fost inaugurat cu mare fast in prezenta a peste 100 de invitati. Prezentarea colectiei de haute-couture a renumitului designer Venera Arapu, recitalul extraordinar al sopranei Felicia Filip si degustarea meniului creat special de maestrul bucatar Juan Amador au fost momentele cele mai apreciate de toti cei prezenti.

”Istoria” ARTMARK a inceput sa se scrie in aprilie 2008 cand Radu Boroianu, regizor de teatru, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, fost ambasador al Romaniei in Elvetia, pledand cauza pietei romanesti de arta pe langa reprezentantii CINOA (Confédération Internationale des Négociants en Oeuvres d’Art) cu sediul la Bruxelles i-a convins sa ii acorde un mandat de asociere a galeriilor de arta romanesti in vederea aderarii si organizarii pietei romanesti de arta dupa rigorile de transparenta si deontologie practicate in piata internationala. In decembrie are loc prima licitatie de arta a Casei ARTMARK, un succes absolut, cand “Fata in roz” de Nicolae Tonitza se vinde cu 120.000 euro, suma record in piata romaneasca de profil.

Tot atunci, “Paunii privirilor” de Ion Tuculescu, realizeaza un ”record personal” al artistului – 80.000 euro. Urmeaza o multime de astfel de recorduri – “Aise” de Camil Ressu – 160.000 euro, “Port” de Marcel Iancu – 130.000 euro, “Paysage au Midi” de impresionistul francez Armand Guillaumin – 60.000 euro, ”Maci” de Stefan Luchian – 132.000 euro – cea de-a doua tranzactie publica cu insemnatate financiara in piata romaneasca de arta, ”Garoafe” de Stefan Luchian -140.000 euro, recordemenul absolut ramanand insa marele pictor Nicolae Grigorescu. „Tarancuta odihnindu-se” este cea mai scumpa lucrare a sa, fiind achizitionata cu 270.000 de euro.

Oana Georgescu