Irina Sarbu – When Jazz Meets Brazil

Daca e vineri, e JAZZ! Cel putin la restaurantul “Le Théatre” al UNITER unde, in fiecare vineri a saptamanii sunt programate seri speciale. Cu muzica de Jazz si cu interpreti de top. Binecunoscuta solista Irina Sarbu a sustinut un recital alaturi de un band cel putin la fel de celebru si de valoros alcatuit din Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas) si Tudor Parghel (tobe).

“WHEN JAZZ MEETS BRAZIL” s-a intitulat cel de-al doilea concert pe care muzicienii l-au sustinut la “Le Théatre” si care va fi urmat de altele din seria “Autumn Leaves”, dar cu alte teme. Actrita si cantareata de jazz Irina Sarbu a inceput la numai 5 ani sa studieze pianul, instrument “de care nu s-a despartit decat atunci cand am hotarat sa aleg un alt drum, acela de actrita“.

A absolvit Liceul de Muzica “George Enescu”, clasa pian (prof.Gabriela Enasescu), pasiunea pentru muzica mostenind-o de la mama ei, care a studiat vioara si a absolvit Conservatorul la Cluj. “Mama avea o mare pasiune pentru opera. De mici ne lua, pe mine si pe sora mea – este violonista, la spectacole, asa ca am crescut intr-un mediu propice unei dezvoltari muzicale“ – marturisea Irina. Pe langa pasiunea pentru muzica, Irina Sarbu si-a dezvoltat si pasiunea pentru teatru si a hotarat sa dea admiterea la UNATC, la sectia actorie… Din dorinta de a-si schimba viata, intuind ca nu va ajunge un o mare pianista.

A absolvit in 2006 la clasa prof.George Ivascu si Doru Ana cu musicalul “Cele doua orfeline” si nu a uitat niciodata ca “actoria este un full time job”. Cu rolul “Maestrul de Ceremonii/Povestitorul” din musicalul de Eugen Mirea si H. Malineanu (regia George Ivascu), Irina Sarbu a obtinut Premiul Special al Juriului si Premiul pentru Debut. A jucat la Teatrul National Bucuresti, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”, Teatrul Bulandra si Teatrul “Marin Sorescu” din Craiova.

Pasiunea pentru mzica de Jazz o datoreaza fostului sau coleg de liceu, Andrei Tudor, fiul compozitorului Ionel Tudor si al textierei Andreea Andrei. Purta mereu castile pe urechi si spunea “Ascult jazz”. Dupa ce a ascultat cateva casete, Irina s-a indragostit iremediabil de jazz, amintindu-si ca atucni cand era mica studia cu mare placere cateva partituri de voce si pian din musicaluri pe care le gasise ratacite prin casa.

A debutat in…jazz in 2002 la Radiodifuziunea Romana la emisiunea “Povestiri din studioul artelor” unde a cantat trei piese in duet cu Andrei Tudor. Regretata Anca Parghel, pe care a cunoscut-o in 2005, i-a fost mentor Irinei care a cantat cu aproape toti instrumentistii de jazz – Puiu Pascu, Marius Mihalache, Mircea Tiberian, Ciprian si Tudor Parghel, Marius Vernescu, Alin Constantiu sau Sorin Romanescu. “Imi place jazz-ul pentru ca totul se intampla pe loc, la cald, e ca o continua surpriza si o imensa bucurie”.

Oana Georgescu