Sub egida Armata pretuieste artistii, Sala de Marmura a Palatului Cercului Militar National a gazduit un eveniment cu totul special dedicat in exclusivitate compozitorului, instrumentistului şi dirijorului Jolt Kerestely, la 85 ani de viata si sapte decenii de cariera...
O viata dedicata de Seniorul, Decanul muzicii usoare romanesti aproape in exclusivitate cantecului; un artist remarcabil, cu o cariera de exceptie, care ne-a daruit peste 500 de piese de muzica usoara – majoritatea slagare, dar si romante, cantece pentru copii, opera si opereta, muzica de teatru si film, muzica pentru spectacole de revista si music-hall-uri. Toate sunt asemeni unor veritabile bijuterii muzicale care au fost daruite celor mai indragiti interpreti, dar si marelui public. Copacul, piesa–simbol a tuturor romanilor (text Ovidiu Dumitru, interpretata de Aurelian Andreescu) este si acum unul dintre cele mai de succes slagare care a rezistat timpului si vremurilor.
Jolt Kerestely s-a nascut la 12 mai 1934, in localitatea Siclod, judetul Harghita si a absolvit Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj, in 1963. A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962 – 1964) si dirijor la Casa de Cultura a Studentilor din localitate; a debutat in 1966, la radio cu piesa 'Primul pas'. Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania din 1970, timp de peste 30 de ani a fost regizor muzical la Televiziunea Romana. in 2001 a primit Diploma de Excelenta la Festivalul Mamaia pentru intreaga activitate profesionala; in 2002 a fost rasplatit de Ministerul Culturii si Cultelor cu un Premiu de Excelenta, iar in 2004, Presedintia Romaniei i-a acordat Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Compozitorul s-a numarat printre castigatorii mai multor premii ale Uniunii Muzicologilor si Compozitorilor din Romania: amintim doar pe cel obtinut in anul 2008, la sectiunea muzica usoara pentru piesa Dai, abbracciami, interpretata de Marcel Pavel, in 2013 fiind recompensat cu premiul la sectiunea de muzica jazz / pop, pentru melodiile Anii mei flori de tei, Covor de lacrimi, Printesa mea, De cate ori iubesc, toate pe versurile textierei Carmen Aldea Vlad si interpretate de Paul Surugiu – Fuego. De altfel, cu ocazia evenimentului aniversar a fost lansat albumul Povesti sentimentale (Casa de Discuri Eurostar, Venera si Paul Stanga), pe muzica si in interpretarea la pian a Maestrului si cu momente poetice sustinute de artist, pe versurile lui Narcis Avadanei si Adrian Artene. A fost relansata si cartea biografica Jolt Kerestely – O Viata pentru Cantec de Oana Georgescu (Grup Editorial Pro Universitaria, colectia Artele Spectacolului), un proiect reeditat special pentru aceasta aniversare si a carui aparitie se datoreaza sotilor Livia si Ioan Gauzin. Cartea, care include si doua CD-uri cu 40 de slagare compuse de Jolt Kerestely este mai mult decat o confesiune, este povestea unei vieti cu momente, trairi si intamplari marturisite poate pentru prima data de indragitul compozitor, dar si de aceia care au avut si au privilegiul sa ii fie mereu aproape.
Arta a insotit cu entuziasm armele, conferind un relief distinct spiritualitatii militare. Muzica se numara printre fenomenele care ii apropie pe oameni. Luminile rampei ii stimuleaza, deopotriva, pe artisti si spectatori sa ofere ce au mai bun in suflet si sa imparta acest lucru cu cei din jur…
Maestrul a fost recompensat cu una dintre cele mai importante distinctii acordate de Institutiile de Cultura din Armata Romaniei (MApN), oferita personal de catre General Locotenent Dr. Catalin Zisu: Se confera Diploma de Excelenta domnului Jolt Kerestely – compozitor inefabil, talentat dirijor si instrumentist de renume, cu o cariera prodigioasa in domeniul muzicii usoare, aflat intr-o continua efervescenta creatoare si acum la venerabila varsta de 85 de ani. Remarcabil regizor muzical si inginer de sunet, o personalitate artistica proeminenta, cu o discografie impresionanta si numeroase premii la festivalurile de muzica, cu melodii celebre si indragite, devenite slagare care vor vibra mereu in inimile noastre. Domnia sa se distinge printr-o bogata si aleasa sensibilitate sufleteasca transpusa inegalabil in arta. Alexandra Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Muncipiului Bucuresti a oferit la randul sau si o Diploma de Onoare din partea Primariei Capitalei: Pentru creatia muzicala de exceptie, care a faurit o Lume de dragoste oferita prin muzica Tacutelor iubiri, ancorate in Copacul vesnic al slagarelor romanesti…
Tangoul vietii pentru Maria Dragomiroiu, compus special de Maestrul Jolt Kerestely
in cadrul spectacolului – concert prezentat de Octavian Ursulescu, printre invitatii speciali ai sarbatoritului s-au numarat interpreti carora le-a compus slagare si piese nemuritoare si care au tinut sa ii dedice cate o melodie, acompaniati de Orchestra Reprezentativa a MApN (dirijor Col. Aurel Gheorghita): Mirabela Dauer (Cine iubeste, text Aurel Storin), Maria Dragomiroiu (Tangoul vietii, text Roxana Popescu), Gabriel Dorobantu (Te rog zimbeste, fata frumoasa!, text Ioan Rus), Catalin Crisan (Coca text Catalin Crisan), Marina Florea (Un buchet de crizanteme, text Dumitru Popescu Chiselet), Cristina Manoliu Savulescu (De partea ta, prima auditie, text Marian Stere), Stela Enache (Luna cinta samba, text Marian Stere), Dorin Anastasiu (Intr-un oras, intr-un tramvai, text Ion Lotreanu), Carmen Radulescu (Tacutele iubiri, text Ovidiu Dumitru), Daniela Vladescu (Marea si noi, text Victor Bratulescu) si micuta Maria Norocel. Momentele poetice sustinute de Paul Surugiu Fuego (Porti de cer de Adrian Artene) sau melodiile interpretate de el (Covor de lacrimi, text Carmen Aldea Vlad, Stiu ca vei regreta, text Narcis Avadanei), dar si solo-urile de pian ale maestrului (Pianul nazdravan, Ganduri) au incantat asistenta; au tinut sa-i fie alaturi si Horia Moculescu, Ion Dichiseanu, Simona Florescu, grupul Alesis, Iuliana Marciuc, Andrei Paunescu, Silvia Dumitrescu, Marian Stere, Natalia Guberna, Nae Alexandru, Cristian Simion, Monalisa Basarab, Rodica Elena Lupu, Aurel Moga si multi altii, alaturi de membrii familiei (sa nu uitam ca fiul sau, Andrei Kerestely este un compozitor de succes, dar si un inginer de sunet remarcabil), de prieteni si admiratori. Finalul a fost unul memorabil: cu Marcel Pavel cantand Copacul si apoi cu toti artistii interpretand celebra piesa acompaniati de Orchestra Muzicilor Militare.
Jolt Kerestely este un artist absolut remarcabil, cu o cariera exceptionala, ilustrata superlativ pe toate planurile activitatii muzicale: regizor muzical la Televiziunea Romana si apoi in propriul studio, pianist de rara finete, profesor si mai ales compozitor cu har inegalabil, care a daruit muzicii usoare romanesti adevarate bijuterii intrate in patrimoniul genului. La implinirea a 85 de ani, dintre care 70 inchinati artei, ii uram Decanului muzicii noastre usoare depasirea tuturor recordurilor pe care le-a stabilit pana in prezent, felicitandu-l pentru vitalitate, optimism si putere creatoare! La multi ani, Maestre Jolt Kerestely!
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru
Foto: Andreea Raduta