La pas prin Muzeul LOUVRE si Gradinile TUILERIES

Gazduit de palatul cu acelasi nume, Muzeul Louvre este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, aici fiind expuse peste 380.000 obiecte si 35.000 de opere de arta, iar Gradinile Tuileries au devenit inca din secolul XVIII locul preferat de promenada pentru parizieni, dar si pentru turisti.

Dintre cei peste 15.000 de vizitatori zilnici, majoritatea sunt straini. Resedinta de veacuri a regilor Frantei (din anul 1674), acesta a ramas principalul loc in care colectiile regale de arta au fost expuse. In timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca Louvre-ul sa devina muzeu si sa gazduiasca cele mai valoroase capodopere ale poporului francez.

Gradinile Tuileries se gasesc in imediata vecinatate a Palatului Louvre. Dupa moartea lui Henric al II-lea, sotia sa, Caterina de Medici, a construit aici Palatul Tuileries, cu o gradina foarte mare in stil Italian, menita sa-i aminteasca acesteia de Toscana natala. La inceputul anilor 1660 gradina a fost refacuta in stil frantuzesc de catre André Le Nôtre, celebrul gradinar al Regelui-Soare.

Gradinile Tuileries au reprezentat unul dintre primele parcuri deschise publicului si au devenit locul preferat de promenada pentru parizieni. Cea mai recenta restaurare a Gradinilor Tuileries a avut loc in anul 1990. Proiectul lui Le Nôtre a fost pastrat pana la cel mai mic detaliu si parcul a fost separat de traficul rutier, fiind adaugate mai multe sculpturi moderne. In 1999 s-a inaugurat o pasarela peste Sena numita Passerelle de Solferino care face legatura dintre Tuileries si Musée d’Orsay.

Oana Georgescu