Pentru inceput va vom prezenta in cadrul sectiunii Arta decorativa cateva nume de rezonanta ale artistilor si lucrarile acestora ce urmeaza sa fie licitate:
– Rene Lalique – Candelabru ART DECO, Model Rinceaux 1926, o piesa minunata;
– Paul Philippe – Statueta Art Nouveau realizata din onix si fildes sculptat reprezentand o tanara in costum Empire;
– Ferdinand Lugerth – Trei statuette realizate din bronz patinat si fildes sculptat.
Sectiunea Carte are deja un numar foarte mare de pasionati care manifesta de fiecare data un real interes. Lucrarile prezentate in cadrul licitatiei cuprind 76 de volume dintre care amintim:
– Mihai Eminescu – Opere, editie ingrijita de Perpessicius;
– Vasile Alecsandri – Opere complete din 1875;
– Albume de arta si un portret inedit din tinerete al Principesei Elisabeta, daruit domnisoarei Elena Vacarescu, cu dedicatie; fotografia poarta autograf si este datata din 1872, si de asemenea, este insotita de o caseta cu coperta in stil Art Nouveau, daruita Elenei Vacarescu, cuprinzand 44 de fotogravuri cu “Meisterwerke der Malerei – Alte Meister”.
Pentru iubitorii de Arta plastica vor fi prezente in cadrul licitatiei o serie de lucrari de valoare ale artistilor contemporani, precum: Vasile Grigore, Dan Bota, Vittorio Holtier, Vasile Celmare si Horea Pastina.
In cadrul sectiunii Arta plastica vom face cunostinta cu importante lucrari de grafica si pictura.
Mai jos puteti regasi cateva exemple reprezentative pentru sectiunea grafica:
– Constantin Artachino -Tigancusa – creion sanguina/hartie, semnat dreapta jos;
– Nicolae Tonitza – Nud culcat – tus cu penita si laviu acuarela/hartie, semnat dreapta jos;
– Stefan Luchian – Taranca torcand – guasa/hartie, semnat stanga jos cu negru. Desenata in linii unduitoare, iradiind o reala bucurie de a trai, sugerata de coloritul dominat de tonuri reci, lucrarea demonstreaza inca o data capacitatea maestrului de a descoperi frumosul in infatisarile umile ale universului intim.
De asemenea, veti regasi si o serie de nume cu rezonanta atunci cand amintim picturile prezente la licitatie. Iata doar o mica parte din ce urmeaza sa incante privirile la evenimentul din data de 20 iunie:
– Octav Bancila – Evreul batran- sprijinit in baston sub povara varstei si a neputintei; Buchetul de flori de liliac – o conventionala, dar decorativa compozitie pe fond intunecat; Curtea cu scara – lucrare in care formele sunt alcatuite intr-o conceptie geometrizanta. Operele deja mentionate sunt trei exemple semnificative pentru paleta picturala a artistului.
– Magdalena Radulescu – Calutul alb – ulei/placaj, semnat dreapta sus cu negru; Clown – ulei/panza, semnat, datat 1961 dreapta sus cu negru; Clown cu vioara – ulei/carton, dublu semnat de artista cu negru stanga jos si semnat, datat 1959 cu creionul stanga jos. Cele trei picturi ale artistei, indiferent de tema abordata sau ilustrata, denota calitati asemanatoare, izvorate din crezul artistic al pictoritei, si anume, capacitatea culorii de a sugera materialitatea, desenul simplu, seducator si stiinta simplificarii expresive a planurilor.
– Camil Ressu – Maternitate – ulei/carton, semnat stanga jos in pasta; lucrarea provine din colectia familiei Dona. Pictor atras de resursele expresive ale prezentei umane, dezvolta si in aceasta lucrare calitatile de necontestat ale artei sale: surprinderea, intr-un desen lapidar, a caracterului modelului, constructia solida a volumelor si nu in ultimul rand, cromatica sobra si sugestiva.
– Constantin Bacalu – Tataroaica de la fantana – ulei/carton, semnat dreapta jos. Lucrarea provine din colectia familiei Dona.
– Gheorghe Petrascu – Cismea in Nicoresti (Fantana)- ulei/panza, semnat stanga jos; intitulat de autor pe verso. Lucrarea dovedeste o amplificare a calitatilor picturale proprii lui Petrascu, o sinteza sporita a formelor amplasate intr-un tip de compozitie indelung verificata, axata pe o verticala centrala ce coaguleaza celelalte elemente ale structurii constructive.
Alte nume mari din cadrul licitatiei din 20 iunie sunt: Constantin Piliuta – Popas la carciuma – ulei/panza, semnat, datat (19)85 dreapta sus; Rudolf Schweitzer Cumpana – La camp – ulei/carton, semnat dreapta jos; Nicolae Vermont -Portret de fetita – ulei/panza/carton, semnat, datat 1908 dreapta jos cu negru; Gheorghe Vanatoru – Natura statica cu flori rosii – ulei/carton, semnat, datat (19)49 dreapta jos cu rosu; Adam Baltatu – Peisaj cu lac – ulei/carton, semnat stanga jos; Nicolae Tonitza – Portret de batran – ulei/panzã, semnat Tonita, datat (1)906 dreapta jos (lucrare din prima perioada de creatie a artistului).
Oferta speciala la licitatia din 20 iunie este o colectie de 34 de desene, acuarele si laviuri semnate Gheorghe Tomaziu. Colectia de fata cuprinde lucrari din prima perioada a vietii: anii studentiei, calatoria de studii (1934-1936) in Germania si Austria, misiunea de la Odessa (1941) pe timpul careia este angajat al Teatrului de opera din localitate (unde realizeaza decorurile pentru „Frumoasa din padurea adormita”, „Boema” si „Tannhäuser”).
In expozitie figureaza si cateva schite pentru decorul spectacolelor ce aveau sa fie puse in scena la Odessa in 1941. Nu trebuie scapate din vedere acuarelele (peisaje, in principal), adevarate poeme ale luminii. In esenta, actuala expozitie constituie un punct de referinta din activitatea pictorului, prezentandu-l in complexitatea fiintei sale, ca artist.
Expozitia premergatoare licitatiei va fi deschisa la Galeria Galateca, vineri si sambata, respectiv 18-19 iunie, intre orele 10.00-19.00.
NOU – Si in cadrul acestei licitatii, preturile de pornire ale majoritatii lucrarilor de arta plastica vor fi semnificativ mai mici decat estimarile. Dupa licitatie, obiectele nevandute nu vor putea fi cumparate decat la pretul cel mai mic al estimarii.
GOLDART are traditia promovarii artei in spatiul romanesc si international prin organizarea, de mai bine de cincisprezece ani, a mai multor expozitii, licitatii si prezentari de artisti. Pentru mai multe informatii ne puteti vizita site-ul www.goldart.ro.